NOS NieuwsAangepast

VN veegt Vaticaan de mantel uit

De Verenigde Naties hebben het Vaticaan tijdens een bijeenkomst in Genève beschuldigd van schending van de VN-conventie tegen Marteling.

Door misbruikzaken te verzwijgen of er te traag op te reageren heeft het Vaticaan de verdragsafspraken geschonden, zegt de VN-commissie die toeziet op de naleving van de conventie.

Het Vaticaan weerspreekt de beschuldiging en zegt alleen verdachten te kunnen vervolgen binnen de grenzen van de ministaat Vaticaanstad.

Verantwoordelijkheid

Aartsbisschop Tomasi, de ambassadeur van de paus bij de VN in Genève, zei dat de overheden van de landen waar het misbruik plaatsvond, verantwoordelijk zijn voor de rechtsgang.

Dat ligt buiten de bevoegdheid van het Vaticaan, aldus Tomasi. "De Heilige Stoel heeft geen jurisdictie over elk lid van de rooms-katholieke kerk".

Ergernis

De leden van de VN-Commissie reageerden geërgerd op het formele onderscheid dat Tomasi maakte tussen Vaticaanstad en de Heilige Stoel.

Op die manier ontstaat er een gapend gat in de beschermende werking van de conventie, zei een van de leden. Volgens de VN draagt het Vaticaan de verantwoordelijkheid van de Heilige Stoel voor de rooms-katholieke kerk wereldwijd.

Het Vaticaan geeft morgen antwoord op de vele vragen van de commissie.

Kinderrechten

In januari werd het Vaticaan ook al bestraffend toegesproken door de VN over het misbruik in de kerk.

Toen beschuldigde de commissie die toeziet op de naleving van kinderrechten het Vaticaan ervan de belangen van de eigen priesters boven die van de slachtoffers te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl