NOS NieuwsAangepast

Oekraine: chaos maar ook kalmte

Het is onmogelijk om een compleet beeld te krijgen van alle gebouwen die sinds de eerste bezetting in Donetsk op 5 april door pro-Russische separatisten zijn ingenomen. Maar in zeker twaalf steden in Oost-Oekraïne zijn overheidsgebouwen of politiebureaus bezet.

Gebeurtenissen, groot en klein, volgen elkaar in hoog tempo op. Vandaag drongen gewapende mannen een overheidsgebouw en een politiecentrum in Gorlovka binnen.

Gisteren namen anti-Kiev betogers in Loegansk verschillende gebouwen in: een tv-zender, het provinciehuis, het kantoor van een regionale aanklager en het politiebureau. Ze eisen een referendum over de aansluiting bij Rusland, in navolging van de Krim. Nadat het ultimatum was verlopen, kwamen de betogers in actie.

Dagelijks leven

De invloed van de crisis op de inwoners van Oost-Oekraïne verschilt per stad. De sfeer is het grimmigst in Slavjansk. Hier patrouilleren gewapende mannen over straat, scholen zijn dicht en er zijn nauwelijks meer zaken te doen met bedrijven.

Het conflict beïnvloedt het dagelijks leven in veel andere steden nauwelijks. In Donetsk zijn winkels open, de voetbalcompetitie gaat door en cafés zitten vol. Alleen op de plaatsen van de bezettingen heerst een opstandige sfeer.

Aanslag

De burgemeester van de grootste plaats in Oost-Oekraïne, Charkov, ligt in stabiele toestand in een ziekenhuis in Israël. Hij werd hier naar toegevlogen, nadat hij maandag beschoten was, toen hij naar zijn werk fietste.

Genève

Twee weken geleden, op 17 april, werd in Genève een verrassend akkoord bereikt. Alle "illegale gewapende groepen" in Oekraïne moeten de wapens en de bezette gebouwen overdragen aan de Oekraïense regering. Daar is tot op heden weinig van terechtgekomen.

Gegijzelden

Zeven waarnemers van de OVSE worden nog altijd vastgehouden in Slavjansk. "Voor ons is de situatie zeer bizar", zegt één van de waarnemers. Tegen journalisten zei hij: "U kunt gaan waar u wilt, wij niet." De Zweedse waarnemer is vrijgelaten omdat hij lijdt aan diabetes en medicijnen nodig heeft.

De separatisten houden naast de waarnemers zo'n veertig andere mensen vast. Onder hen activisten, journalisten en zeker vijf militairen die tegelijk met de OVSE-waarnemers werden aangehouden. Van deze vijf militairen is niets meer vernomen.

Sancties

EU en VS proberen de economische druk op Rusland te verhogen door strengere sancties. Op de zwarte lijst van de EU staan nu 48 personen. Hun buitenlandse tegoeden zijn bevroren en ze kunnen beperkt naar het buitenland reizen. Amerika heeft ook zeventien bedrijven sancties opgelegd.

Correspondent David Jan Godfroid spreekt van een stevige lijst. "Ze worden in Moskou nu wel een beetje zenuwachtig, denk ik. Ze zullen er niet meer heel luchthartig over doen. Ze komen dichter bij de inner circle van Poetin."

Poetin wil geen sancties tegen het Westen inzetten, maar heroverweegt wel de aanwezigheid van westerse bedrijven in Rusland. "We zullen natuurlijk moeten nadenken over de rol van westerse bedrijven in de belangrijkste sectoren van de Russische economie, zoals de energiesector," aldus Poetin.

Recessie

Het IMF in Moskou heeft vandaag gezegd dat Rusland zich in een recessie bevindt en dat de economie dit jaar nauwelijks zal groeien. Oorzaak: de onrust door de crisis in Oekraïne.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via de interactieve tijdlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl