NOS NieuwsAangepast

"Syrië kan nog gifgas inzetten"

Syrië is nog steeds in staat om chemische wapens in te zetten. Het regime van president Bashar al-Assad heeft grote voorraden chemicaliën verzwegen voor de Verenigde Naties en de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Dat zeggen westerse diplomaten tegen het Britse persbureau Reuters. Ze baseren zich op Franse, Britse en Amerikaanse inlichtingen. De Syrische regering ontkent en zegt dat het leger geen chemische wapens meer kan maken.

Verdwenen

Onder druk van het Westen stond president Assad vorig jaar toe dat inspecteurs van de VN en de OPCW naar Syrië kwamen. Dat gebeurde nadat honderden mensen om het leven waren gekomen bij een gifgasaanval in de hoofdstad Damascus. Inmiddels zou iets meer dan de helft van de chemische wapens van Syrië zijn vernietigd.

Maar uit inlichtingen van geheime diensten zou blijken dat Syrië een deel van zijn voorraden chemische stoffen heeft achtergehouden voor de inspecteurs. Een diplomaat sprak tegenover Reuters van een substantiële hoeveelheid.

Een andere westerse diplomaat zei dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat Syrië niet al zijn chemische wapens heeft ingeleverd en heeft gelogen over zijn voorraden.

Sarin

Zo is er een grote hoeveelheid verdwenen van een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van sarin. Dat is het gifgas dat zou zijn gebruikt bij de aanval in Damascus.

Ook heeft de Syrische regering verklaard dat een grote hoeveelheid mosterdgas is vernietigd, maar dat kan niet worden geverifieerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl