PvdA, CDA: leerplicht tot 21 jaar
De PvdA en het CDA komen met een wetsvoorstel om de leerplicht te verhogen van 18 naar 21 jaar. De nieuwe wet moet gaan gelden voor jongeren zonder een diploma mbo-2, havo of vwo.
Jongeren die een baan hebben van minimaal twaalf uur per week of bijvoorbeeld mantelzorger zijn, blijven gevrijwaard. Gemeenten kunnen zelf kiezen of zij de wet gaan doorvoeren.
Grote steden
CDA-Kamerlid Rog vertelt dat het voorstel vooral gericht is op grote steden, waar jongeren zonder diploma of werk problemen veroorzaken. "Het gaat om jongeren die soms ook geen bijstand aanvragen en onder de radar verdwijnen."
In de grote steden belanden jongeren zonder diploma vaak in de criminaliteit. Amsterdam en Rotterdam kwamen eerder met een plan om de leerplicht te verhogen naar 23 jaar.
Volgens de huidige Leerplichtwet moet iedereen van zijn 5de tot zijn 18de naar school. Het aantal schoolverlaters zonder diploma is door allerlei maatregelen in korte tijd gedaald van 72.000 naar 28.000.
Aparte voorziening
Veel partijen willen pas reageren als ze de details van het voorstel kennen. De SP is gematigd positief: woordvoerder Van Dijk vindt het goed om te kijken of de uitvallers alsnog aan een diploma kunnen komen. Maar hij zou het liefst een aparte voorziening zien voor deze groep. "We moeten geen 20-jarigen in een 3-vmbo-klas stoppen."