NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis wil hulp burgernetwerk

Het Nederlandse Rode Kruis wil een netwerk opzetten van vrijwilligers die in het geval van een ramp graag iets willen doen. Het gaat om vrijwilligers die nu op geen enkele manier aan het Rode Kruis verbonden zijn.

In Oostenrijk en Duitsland zijn al goede ervaringen opgedaan met dit soort vrijwilligers, bijvoorbeeld bij overstromingen of zoekacties naar mensen die vermist zijn.

Bij een overstroming kunnen zij worden ingezet voor het vullen van zandzakken, fondsenwerving of het vertalen van teksten voor bevolkingsgroepen die de taal van het land niet spreken.

Plan

Rode Kruiswoordvoerder Hanna Emmering benadrukt op Radio 1 dat het nog maar om een plan gaat. Als het doorgaat kunnen deze vrijwilligers zich bij het Rode Kruis melden en vertellen waar ze goed in zijn. In het geval van een ramp krijgen ze van het Rode Kruis te horen waar ze zich moeten melden en wie hun inzet coördineert.

Het Nederlandse Rode Kruis werkt nu al met 32.000 vrijwilligers. Die worden voortdurend getraind om in het geval van een ramp hulp te kunnen bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl