NOS WielrennenAangepast

"Bereid in ziekenhuis te eindigen"

Bij Parijs-Roubaix van dit jaar denk je niet direct aan Bradley Wiggins. Maar de Tourwinnaar van 2012 staat meer dan gemotiveerd aan de start van de kasseienklassieker. "Ik ga alles geven. Ik ben bereid om in het ziekenhuis te eindigen."

Sir Bradley Wiggins hangt relaxed in zijn stoel, twee dagen voor de start van de 112de editie van Parijs-Roubaix. "Ik voel me echt hartstikke goed. Het is de mooiste periode sinds jaren. Het enige waar het op dit moment om draait is wedstrijden rijden."

De afgelopen zes jaar was Wiggins alleen maar bezig met het voorbereiden op de grote rondes, zoals de Tour de France. "Dit nu kunnen doen is heerlijk."

Ronde van Vlaanderen

Wiggins eindigde vorige week als 32ste in de Ronde van Vlaanderen. Een race die hij toevallig reed. Hij werd op het laatste moment opgesteld omdat Ian Stannard en Christopher Sutton te kampen hadden met blessures.

"Ik kon vanuit een luxe positie de Ronde volgen. Rechtop zittend zag ik links en rechts de renners omvallen." Over die vele valpartijen heeft Wiggo ook wel zijn gedachten. "De jonkies kijken niet meer op tegen de grote renners."

Mario Cipollini

"Toen ik Vlaanderen reed, ging ik mijzelf echt niet mengen tussen renners als Museeuw, Bortolami, Planckaert, Van Petegem en Tschmil. Ik wachtte rustig op de tweede rij. Dat is nu weg."

"De jonge renners wurmen zich brutaal overal tussenin." Om direct daarna toe te geven: "Dat is iets wat ik ook wel kan waarderen. Het heeft twee kanten. Maar als je dat vroeger bij Cipollini had gedaan..."

Vrijdagochtend heeft hij samen met ploegleider Servais Knaven nog 90 kilometer op de eerste kasseistroken getraind. "En dat ging af en toe echt volle bak", aldus Knaven, die de koers in 2001 op zijn naam wist te schrijven. "Wiggins wil alles weten van hoe het er vroeger aan toe ging. Hij is geïnteresseerd op wat voor een fiets ik reed, hoe de wedstrijd toen verliep, hij neemt echt alles in zich op. Hij praat over niets anders."

Rukker

Wiggins zal er zondag alles voor geven om bij de besten de wielerbaan van Roubaix op te draaien. "Het makkelijkste zou zijn als je met dertig, veertig kilometer te gaan jezelf uit een helikopter kan laten vallen, recht in het wiel van Cancellara, gewoon om te kijken of je het vol kan houden als hij aangaat. In de praktijk moet je de 220 kilometer daarvoor ook overleven. Met kleine Franse gastjes die onderdoor komen rijden, je afsnijden en je een rukker noemen. Dat moet ik allemaal meemaken om überhaupt te proberen in het wiel van Cancellara te komen."

"Deze wedstrijd is de grootste wedstrijd die er is. Groter dan de Tour de France. In 1993 zag ik Parijs - Roubaix voor het eerst op tv. En dit zal de enige wedstrijd zijn die ik zal blijven volgen op tv, als ik straks geen wielrenner meer ben."

Edvald Boasson Hagen is zondag de kopman bij Team Sky. Maar kijk niet gek op als in de finale ineens Bradley Wiggins zijn neus aan het venster steekt. "Ik ben bereid om in het ziekenhuis te eindigen."

Parijs-Roubaix is zondag vanaf 13.00 uur LIVE te volgen via NOS.nl, met commentaar van Mart Smeets en Maarten Ducrot.

Vanaf 13.40 uur is de wedstrijd te volgen op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl