NOS SportAangepast

Schröder hoopt op een wonder

Gerco Schröder staat aan de rand van het terrein in Lochem. In de bak wordt 'zijn' paard London getoond aan een honderdtal belangstellenden. Voor de ruiter, die met de hengst tweemaal zilver haalde tijdens de Olympische Spelen in Londen, is dit een zwarte dag. "Dit doet pijn, ja. Maar ik wil tot op het laatst bij mijn paard blijven."

Op 3 en 4 april zijn de kijkdagen in de stal van Eurocommerce in Lochem, ooit het paradepaardje van de familie Visser. De eigenaar van de stal is failliet en na een lange juridische procedure is dit het voorlopige slotakkoord. Alle paarden en alle inventaris, zoals auto's en zadels, worden online geveild. Vanaf vrijdagmiddag tot maandag 12.00 uur kan er geboden worden via internet. De hoogste bieder wint en dus is het maar de vraag of de paarden in Nederland blijven.

London

Topstuk van de collectie is London. Schröder hoopt dat iemand niet alleen het paard wil kopen maar ook hem als ruiter wil overnemen. Garanties heeft hij niet. "Het zal niet makkelijk zijn, maar ik moet blijven hopen. Ik hoop ook dat straks de gunfactor een rol gaat spelen."

London moet minimaal vier miljoen euro opbrengen. Serieuze bieders moeten 250.000 euro overmaken om überhaupt mee te mogen bieden. Volgens de commercieel directeur van de veiling Rob Meijer is er voldoende belangstelling.

"London is natuurlijk een toppaard, dat nog een paar jaar mee kan. Ik weet dat veel mensen hopen dat dit paard voor de Nederlandse springsport behouden kan worden. Maar dat was geen reden om het paard onderhands te verkopen. Nu is het zo transparant mogelijk, iedereen kan bieden en iedereen kan zien hoeveel er geboden wordt."

Tobalio

Zo'n honderd mensen zitten op de tribune om de paarden te bekijken, die één voor één getoond worden. In totaal komen 31 dieren onder de hamer. Behalve London zitten er nog meer bekende namen bij. Capetown bijvoorbeeld, het paard waarop Wout-Jan van der Schans springt. En Albert Voorn dreigt zijn paard Tobalio kwijt te raken.

Zoals vaker in de hippische sport is de ruiter niet de eigenaar van het paard, maar doet hij namens de eigenaar mee aan de wedstrijden. Gaat de eigenaar, zoals nu, failliet, dan dreigt het duo ruiter-paard uit elkaar getrokken te worden. Voorn is er bang voor. Hij is op Facebook een actie begonnen om een eigenaar te vinden, die het paard bij hem wil stallen.

Of dat lukt is de vraag, want er is serieuze interesse van kapitaalkrachtige partijen uit het buitenland. Zoals de Saudische springruiter Abdullah Al Sharbatly, een van de mannen die met het Saudische team olympisch brons veroverde in Londen. Hij is niet alleen een talentvol ruiter, hij heeft ook geld te besteden.

Midden-Oosten

London is te duur, maar hij ziet wel andere interessante paarden. "Er zijn een stuk of zes paarden waar ik interesse in heb. Ik kijk hoeveel er geboden gaat worden en dan beslis ik of ik mee ga bieden. Ik weet dat dit goede paarden zijn en dit was de laatste mogelijkheid om ze nog te zien voordat ze geveild gaan worden."

Het geld zit veelal in het Midden-Oosten. Tijdens de kijkdag zoemt het dan ook rond dat London naar Qatar gaat. Als het paard inderdaad voor een bedrag van rond de vier miljoen euro weggaat, is het nog niet het duurste Nederlandse paard ooit.

Dat record staat op naam van Totilas. Het dressuurpaard waarop Edward Gal drie keer goud won op de Wereldruiterspelen, werd voor een bedrag van naar verluidt vijftien miljoen euro verkocht en ging de grens over naar Duitsland. Met een andere ruiter kwam Totilas nooit meer in de buurt van de eerdere prestaties.

Te duur

Jacob Melissen, paardenliefhebber en bedenker van het Springpaarden Fonds Nederland (SNF), ziet het allemaal met lede ogen aan. "We zijn in Nederland de beste fokkers ter wereld. Maar we zien ook steeds dat de beste paarden verkocht worden omdat het grote geld hier niet zit."

Met het SNF wordt geprobeerd jonge talentvolle paarden voor de Nederlandse sport te behouden. Maar de aankoop van London zit er niet in. Te duur.

"Ik kom hier vandaag alleen kijken, we kopen niets. Ik vind het een inktzwarte dag voor de Nederlandse paardensport. Deze stal heeft zo veel betekend voor de Nederlandse paardensport. Het is treurig dat het zo eindigt."

Dat paarden die ooit goede resultaten voor de Nederlandse sport behaalden, nu als doodgewone handelswaar getoond worden, doet pijn bij veel aanwezige paardenliefhebbers. "Paarden zoals Geneve en Monaco, die hier van een welverdiend pensioen genieten, staan nu op de lijst voor 500 euro", verzucht Melissen. "Mijn hart bloedt als ik dit allemaal zie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl