NOS VoetbalAangepast

De wissel: Van Basten voor Cruijff

Wat 32 jaar geleden een gewone wissel leek, is anno nu een historisch moment. Op 3 april 1982, vandaag exact 32 jaar geleden, tijdens de wedstrijd Ajax-NEC, zag Nederland hoe Johan Cruijff plaatsmaakte voor een 17-jarige debutant die zou uitgroeien tot het nieuwe icoon van het mondiale voetbal: Marco van Basten.

Van Basten bekroonde zijn invalbeurt tegen NEC direct met een doelpunt. En daar zouden er veel van volgen. Bij Ajax was Van Basten in 133 duels 128 keer trefzeker. Bij Milan scoorde hij 90 keer in 147 wedstrijden en in Oranje 24 keer in 58 interlands.

Toen Van Basten debuteerde was hij nog een A-junior met slechts vijf wedstrijden voor Ajax 2 achter zijn naam. Hij zorgde tegen NEC voor de 3-0. Ajax won uiteindelijk met 5-0.

Jongst scorende debutant

Van Basten was met zijn 17 jaar en 154 dagen destijds de jongst scorende debutant ooit in de eredivisie. Sinds dit seizoen is dat Jairo Riedewald, die twee keer scoorde voor Ajax bij Roda JC. Hij was 17 jaar en 104 dagen oud.

De jongst scorende speler in de eredivisie (dus niet persé een debutant) is Clarence Seedorf met 16 jaar en 361 dagen. Gevolgd door Gerald Vanenburg (17 jaar en 66 dagen). Beiden ook in het shirt van Ajax.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl