NOS NieuwsAangepast

Afscheid met video voor stervende ebola-patiënten

Het is een van de weinige dodelijke ziektes waar geen enkel medicijn voor bestaat: ebola. En het verspreidt zich als een malle door West-Afrika: 80 mensen zijn er inmiddels aan overleden. Artsen zonder Grenzen noemt de uibraak zelfs "ongekend".

En dat maakt het tegengaan van het dodelijke virus moeilijk. Niet eerder verspreidde het zich over zo'n groot gebied. De uitbraak begon in Guinee, maar is nu ook in Liberia en vermoedelijk Sierra Leone opgedoken. Senegal heeft de grens met Guinee gisteren uit voorzorg gesloten.

Wat zijn de symptomen?

Ebola veroorzaakt hoge koorts, braken, diarree en inwendige bloedingen in alle organen. Op een gegeven moment houden je organen ermee op en dan overlijd je. Vaak gebeurt dat al binnen 72 uur. Maar het ís dus wel te overleven.

Een verpleegster onderzoekt een patiënt bij de intake -AFP

Hoe te behandelen?

Er is dus geen medicijn of behandeling tegen ebola; 90 procent van de patiënten overlijdt. Het enige dat artsen kunnen doen, is de patiënten zo sterk mogelijk houden en voorkomen dat ze uitdrogen.

De patiënten moeten in quarantaine omdat je het virus kan overdragen via bloed en alle andere lichaamsvloeistoffen. Het medisch personeel van Artsen zonder Grenzen draagt daarom een soort astronautenpak om zichzelf te beschermen.

Waar komt het vandaan?

De naam ebola komt van de gelijknamige rivier in Congo, waar het virus in 1976 voor het eerst werd ontdekt. De ziekte komt van dieren (apen, vleermuizen), maar is ook van mens op mens overdraagbaar. In sommige Afrikaanse landen is 'junglevlees' (apen, ratten of vleermuizen) een delicatesse. Maar als dat niet goed doorbakken is, kan dat het ebola-virus op de mens overdragen.

Gedesinfecteerde handschoenen en laarzen van artsen hangen te drogen - AFP

"Hoe de precieze besmetting gaat, is niet bekend, dat is moeilijk na te gaan", zegt Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM. "Besmetting gebeurt ook tijdens begrafenissen, waar nabestaanden in sommige Afrikaanse landen heel intenstief contact met het lijk hebben, mensen werpen zich op het lichaam." Zo zijn al meerdere mensen in Guinee besmet.

Daarom kunnen stervende patiënten nu alleen nog met een videoboodschap afscheid nemen van familie. En ook het ritueel wassen van overleden ebola-slachtoffers is ten strengste verboden.

Artsen helpen een patiënt met eten - AFP

De ebola-epidemie werd op 22 maart voor het eerst in Guinee vastgesteld. De laatste grote uitbraak in Afrika was in de zomer van 2012 in Uganda. Toen stierven zeventien mensen.

Europa?

Er is trouwens maar een hele kleine kans dat het virus naar Europa komt. "Er is een hele kleine kans dat iemand het zou meebrengen, maar dan nog zou de verspreiding niet zo snel gaan, omdat we een betere hygiëne hebben en onze manier van begraven veiliger is", zegt een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen.

Artsen dragen een overleden patiënt weg - AFP

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl