Zoektocht ook in Indische Oceaan
De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt uitgebreid naar de Golf van Bengalen, een deel van de Indische Oceaan. De Indiase marine heeft twee schepen ingezet en zal er ook met vliegtuigen gaan zoeken. Ook de Australische en Nieuw-Zeelandse marine zijn actief in de Golf van Bengalen.
De Maleisische autoriteiten hebben nog steeds de leiding over de zoektocht naar het vermiste vliegtuig. Ze hebben het gebied rond de Andamanen en de Nicobaren, twee eilandengroepen in de Golf van Bengalen, aangewezen als nieuw zoekgebied. Dat is zeker duizend kilometer ten westen van de plek waar het toestel van de radar verdween.
Pings
CNN meldt dat de Maleisische autoriteiten via satellieten signalen van het vliegtuig hebben opgevangen waaruit zou kunnen blijken dat het toestel naar de Indische Oceaan vloog, bijna in tegengestelde richting van de oorspronkelijke route naar Peking.
Deze "pings" zouden nog tot bijna vier uur nadat het toestel van de radar was verdwenen uitgezonden zijn. Dat kan betekenen dat het vliegtuig nog zeker honderden kilometers is doorgevlogen.
De Amerikaanse zender ABC meldt dat de VS ervan uitgaat dat twee communicatiesystemen in het vliegtuig los van elkaar zijn uitgeschakeld. Dat zou erop kunnen wijzen dat het vliegtuig niet door een ongeluk of explosie van de radar is verdwenen, zei een bron tegen ABC.
Marineschepen
Amerikaanse marineschepen en medewerkers van de Amerikaanse Raad voor Transportveiligheid en de luchtvaartautoriteit FAA zijn naar Maleisië gestuurd om de autoriteiten bij te staan.
Het Amerikaanse oorlogsschip USS Kidd is van de Zuid-Chinese Zee naar de Straat van Malakka, ten westen van Maleisië, gestuurd om daar verder te zoeken. De Amerikaanse marine stuurt ook het geavanceerde maritieme verkenningsvliegtuig P-8A Poseidon naar het westelijke zoekgebied.
Afgebogen
De Boeing 777 was zaterdag onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Het toestel vloog in noordoostelijke richting over de Zuid-Chinese Zee. Halverwege Maleisië en Vietnam werd het radarcontact met het toestel verbroken. Volgens sommige speculaties is het vliegtuig daarna scherp naar het westen afgebogen.
Aan boord zaten 227 passagiers en 12 bemanningsleden uit veertien landen, onder wie een Nederlandse vrouw.