NOS NieuwsAangepast

DNB: Nederland is een laatbloeier

De economie in Nederland trekt minder goed aan dan in Europese andere landen. Dat komt onder meer doordat Nederland veel geld heeft gestoken in de nationalisatie van vijf banken en verzekeraars, staat in het jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Een andere rem op de economische groei is de achterblijvende koopkracht. Ook de stagnatie op de woningmarkt en de problemen van de pensioenfondsen vertragen de economische groei.

Doemdenken

Doemdenken is niet nodig, zegt DNB, maar het herstel van de Nederlandse economie zal hobbelig en weinig krachtig zijn. In het jaarverslag worden wel enkele pluspunten genoemd: Nederlanders staan er nog altijd financieel sterk voor, het opleidingsniveau is hoog, en er zijn maatregelen genomen om de woningmarkt en de pensioenen te hervormen.

Locomotief

Bij het herstel van de wereldeconomie lopen de Verenigde Staten voorop, het land fungeert als een locomotief. Europa volgt, maar loopt wat achter, met Nederland als laatbloeier, aldus DNB.

Er zijn ook allerlei risico's die de wereldeconomie parten spelen en onzekerheid veroorzaken: de ongezonde financiële situatie van huishoudens, banken en overheden en de omvangrijke financiële steunprogramma s van centrale banken. Schuldvermindering en het herstellen en opbouwen van financiële buffers vergen tijd en drukken de groei.

Haperingen

De wereldeconomie laat ook een opmerkelijke verschuiving zien. Voor en tijdens de crisis waren het de nieuwe opkomende economieën die de groei trokken. Terwijl Europa en de VS in een recessie belandden, behaalden landen als China, India, Turkije en Brazilië soms dubbele groeicijfers. Maar dat verandert: de groei zal de komende jaren vooral weer uit de ontwikkelde westerse economieën komen, zegt DNB.

De groeivooruitzichten van de opkomende markten zijn verslechterd. Die landen lopen tegen de harde grenzen van hun groei aan, onder meer door vergrijzing, inefficiënte investeringen en gebrekkige scholing.

Bijkomend probleem is dat deze landen last hebben van het besluit van de Fed (de Amerikaanse centrale bank), om de miljardensteun aan de Amerikaanse economie geleidelijk af te bouwen.

Alleen al het voornemen om af te bouwen leidde tot een enorme uitstroom van dollars uit de opkomende economieën en tot een verzwakking van de lokale munten. De lagere wisselkoersen met de euro en dollar ondermijnden de resultaten van internationaal opererende bedrijven.

Goud

Uit het DNB-jaarverslag blijkt ook dat de Nederlandse goudvoorraad door de gedaalde goudprijs 7,7 miljard euro in waarde is afgenomen. Op 31 december was de goudvoorraad van 612.000 kilo bijna 17,2 miljard euro waard. Eind 2012 was dat nog 24,8 miljard euro.

De Nederlandse goudvoorraad ligt verspreid over een paar kluizen. In de kelderkluizen van DNB in Amsterdam ligt ongeveer 10 procent, de rest is ondergebracht bij de Federal Reserve in New York, bij de Canadese centrale bank in Ottawa, en bij Bank of England in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl