Haal een Nobelprijs in huis
Wie ervan droomt om opgenomen te worden in een rijtje met Moeder Teresa, Nelson Mandela en Martin Luther King heeft eind deze maand een buitenkans. Dan wordt namelijk in de VS een Nobelprijs geveild. De medaille werd ooit voor slechts de waarde van het goud verkocht, maar uiteindelijk gered door een verzamelaar.
Het gaat om de vredesprijs van de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Saavedra Lamas. Hij kreeg de prijs in 1936 voor zijn rol in het einde van de bloedige Chaco-oorlog in Zuid-Amerika. Hij was de eerste persoon van buiten de VS of Europa die de prestigieuze prijs kreeg.
Het is nog maar de tweede keer dat een Nobelvredesprijs onder de hamer komt. De eerste keer was in 1985. Toen werd de medaille die de Brit William Cremer in 1903 had gekregen verkocht voor 17.000 dollar. Als groot voorstander van het recht van meningsuiting had hij bijvoorbeeld Speakers' Corner in Londen opgericht.
Pandjesbaas
Saavedra Lamas bemiddelde succesvol bij het conflict tussen Bolivia en Paraguay. De landen vochten over het junglegebied waar de Río Paraguay doorheen stroomt. Omdat beide landen geen kustlijn hebben, was dat voor beide een onmisbare route naar de oceaan.
Tussen 1933 en 1935 kwamen 100.000 mensen om het leven bij het conflict. Dankzij Saavedra Lamas kreeg Paraguay het grootste deel in handen, maar hield Bolivia een corridor naar de rivier.
Saavedra Lamas overleed in 1959. Wat er na zijn dood met de medaille gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk kwam het kleinood in handen van een pandjesbaas. Hij hoefde er slechts de schrootwaarde van het goud voor te betalen, omdat de verkoper niet doorhad wat hij in handen had.
Omsmelten
"Er staat Nobel Vredesprijs op de medaille, maar in het Frans, dus de verkoper zal zich de waarde ervan niet hebben gerealiseerd", zegt de veilingmeester. "Er zijn zo veel gouden medailles in de wereld en de meesten zijn niet meer waard dan het goud."
"Als de koper niet goed had opgelet, was de Nobelprijs omgesmolten om er kettingen en oorbellen van te maken."
Uiteindelijk kwam de medaille in handen van een verzamelaar. Zijn familie verkoopt zijn collectie nu omdat de man is overleden.
De goudwaarde alleen is nu 6500 euro. De waarde van de medaille wordt geschat tussen de 35.000 en 70.000 euro. De veiling is 27 maart.