NOS NieuwsAangepast

Nu ook ronsel-affaire in Heusden

Burgemeester Hamming van Heusden doet aangifte van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is niet bekendgemaakt welke partij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ronselen.

De PvdA-burgemeester kreeg de afgelopen dagen signalen van burgers over het ronselen van stemmen. Verschillende mensen waren benaderd met de vraag om een machtiging te geven. "Ik kreeg signalen dat er stelselmatig mensen langs de deuren gaan", zegt Hamming. "Die komen uit verschillende hoeken van de samenleving."

Hamming spreekt van ongeveer tien meldingen. Hij wil geen details geven, in verband met het onderzoek dat er mogelijk komt.

Hamming benadrukt dat gemeenteraadsverkiezingen "een essentieel onderdeel van het democratisch proces" vormen. "Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor een eerlijk verloop van dit democratisch proces. Om die reden heb ik deze stappen ondernomen en doe ik deze oproep."

Extra controle

Hamming roept inwoners van de Brabantse gemeente op om niet mee te werken aan het ronselen. Ook vraagt hij kiezers die benaderd worden dat te melden bij de gemeente.

Volgende week zal er tijdens de verkiezingen extra gecontroleerd worden op onregelmatigheden. Het ronselen van stemmen is strafbaar.

Slecht nieuws

Fractievoorzitter Caspar van den Brandt van de grootste partij in de gemeenteraad, Gemeentebelangen (6 zetels), spreekt van slecht nieuws. Hij hoorde vanmiddag van de aangifte: "Uit het feit dat ik niet benaderd ben door de burgemeester leid ik af dat het niet mijn partij betreft en daar ben ik erg blij om." Verder is hij zwaar teleurgesteld dat de geruchten blijken te kloppen.

Frans van der Lee, fractievoorzitter van Heusden Transparant, zegt dat het ronselen zeker niet door leden van zijn partij wordt gedaan. "Ik weet ook geen partij die het wel doet en ik wil ook niemand beschuldigen", zegt hij. "Bij verkiezingen is er altijd wel iemand die dat zegt. Het is nog maar een vermoeden dat het vanuit de partijen gebeurt, laten ze eerst maar eens met bewijs komen."

Ook Heusden Eén, PvdA en CDA laten desgevraagd weten dat het in hun partij niet voorkomt.

Soest

Dinsdag legde de PvdA-lijsttrekker uit Soest zijn functie neer nadat hij in een uitzending van Pownews te zien was geweest. Op de beelden vraagt hij in een moskee om stemkaarten met een kopie van identiteitsbewijzen te verzamelen van mensen die niet gaan stemmen.

De Rijksrecherche gaat in opdracht van het OM onderzoek doen naar de stemfraude in Soest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl