NOS NieuwsAangepast

"Merkel boycot G8 bij referendum"

Bondskanselier Merkel gaat niet naar de G8-top in Sotsji als de pro-Russische regering op de Krim vasthoudt aan het referendum over de toekomst van het schiereiland. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Bewoners van de Krim kunnen volgende week zondag kiezen voor een grotere autonomie en aansluiting bij Rusland. Merkel is daar tegen. Volgens haar is het referendum in strijd met de Oekraïense grondwet. Als het toch doorgaat, heeft Merkel volgens bronnen rond haar regering geen andere keus dan de G8-top af te zeggen.

De G8-top is de jaarlijkse ontmoeting van de leiders van de acht grootste industriële landen. De top is dit jaar op 4 en 5 juni in Sotsji. Gastheer is president Poetin van Rusland.

Voorbereidingen opgeschort

Uit protest tegen het Russische optreden op de Krim zijn de voorbesprekingen voor de G8-top al stilgelegd. Zeven industrielanden vinden dat Rusland de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne "overduidelijk heeft geschonden." Het achtste land is Rusland zelf.

Duitsland heeft relatief goede banden met Moskou. Deze week had de Duitse vice-kanselier nog een ontmoeting met Poetin. Oud-bondskanselier Schröder is een persoonlijke vriend van de Russische president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl