Protest tegen stroomautobahn
Door Simone Loomans in Berlijn
De Duitse deelstaat Beieren protesteert tegen een toekomstig stroomnetwerk, dat ervoor moet zorgen dat straks 40 procent van de elektriciteit duurzaam is. Om deze 'Energiewende' mogelijk te maken, wordt de komende jaren door heel Duitsland een 'stroomsnelweg' aangelegd van 2800 kilometer.
De slagader van het netwerk is de Südlink van het Nederlandse staatsbedrijf Tennet, 800 kilometer aan hoogspanningsmasten dwars door het land. Deze verbinding moet stroom van windmolens in de Noordzee naar bedrijven en steden in Beieren en Baden-Württemberg leiden. Twee jaar geleden stemde nog een meerderheid van de Duitsers voor het project, maar nu is er veel protest.
Je kunt niet voor zonne- en windenergie zijn en tegen de infrastructuur die daarvoor nodig is, zegt directeur Stephan Kohler van het energie-agentschap in de krant Die Welt.
'Overbodig'
Maar in Beieren schieten protestgroepen tegen het monsterproject als paddenstoelen uit de grond. Omwonenden van het traject protesteren tegen de 70 meter hoge masten die naast hun huis moeten komen.
Burgemeester Schlereth van Oberthulba is woedend. "Het geplande netwerk loopt precies langs ons dorp. Voor de natuur en onze gezondheid is dat onaanvaardbaar."
Veel inwoners van Beieren voeren ook aan dat het netwerk overbodig is. De stroom in Landkreis Neumarkt is al voor een groot deel groen, zeggen ze.
'Energie-egoïsme'
Het verzet wordt gesteund door minister-president Seehofer (CSU) van Beieren. Hij eist het stilleggen van de planningswerkzaamheden om nogmaals te bekijken of het niet zonder het nieuwe netwerk kan.
Seehofer heeft critici. Hij krijgt het verwijt van een dubbele moraal, waarbij een verband wordt gelegd met de gemeenteraadsverkiezingen, later deze maand. Terwijl Beieren op landelijk niveau steeds heeft ingestemd met groene energie, praat de minister-president nu met de burgers mee, is het verwijt.
Seehofer moet een keer zeggen wat hij wil, zegt Thorsten Schäfer Gümbel van de SPD in de Berliner Zeitung. De Duitse eurocommissaris, Günther Oettinger (Energie), verwijt Seehofer "energie-egoïsme"; Beieren moet het uiteindelijk ook zonder kerncentrales doen.
Energiewende
Na de ramp in Fukushima besloot Duitsland dat alle kerncentrales in 2022 moeten sluiten. Kernenergie moet grotendeels vervangen worden door groene energie zoals biogas, windenergie en zonne-energie. Om dit mogelijk te maken, is een grote verandering nodig.
De Energiewende is in het bijzonder van belang voor Beieren en Baden-Würtenberg, omdat deze deelstaten nog voor 60 procent van hun stroomverbruik aangewezen zijn op kernenergie.