Brits oefenterrein WO I herontdekt
In Engeland is een militair oefenterrein uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog herontdekt. Het gebied is de afgelopen honderd jaar totaal overwoekerd geraakt door struikgewas, maar een gemeentewerker zag op een luchtfoto uit 1951 een duidelijk loopgravenpatroon.
Het gebied, niet ver van de havenstad Portsmouth, wordt tegenwoordig vooral gebruikt als park om in te picknicken. De gemeenteambtenaar, die vanuit zijn militaire interesse het patroon op de luchtfoto direct herkende, besloot het stuk land te onderzoeken en trof onder de begroeiing een loopgravenstelsel aan ter grootte van ongeveer zeventien voetbalvelden.
In samenwerking met het ministerie van Defensie is het trainingscomplex vervolgens in kaart gebracht.
Front
Op het terrein waren twee gangenstelsels aangelegd tegenover elkaar, vergelijkbaar met situaties aan het front in Noord-Frankrijk. Daar kwamen tussen 1914 en 1918 meer dan 10 miljoen soldaten om het leven, onder wie ruim een miljoen Britse militairen.
"Wellicht hebben die hier hun training gekregen", zegt de 'herontdekker' van het terrein, van wie vijf familieleden sneuvelden aan het front. "Dat maakt deze vondst extra bijzonder. Wie weet hebben ze hier rondgelopen."
Het onderzoek van het militaire trainingscomplex is nog in volle gang. De Britse overheid heeft nog geen plannen om er een museum van te maken.
D-Day
In Engeland liggen meer oefenterreinen uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, maar niet eerder werd zo'n groot complex gevonden.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in Engeland trainingsgebieden ingericht voor de geallieerde troepen. Onder meer de militairen die deelnamen aan D-Day, de invasie van Normandië, werden maandenlang getraind in kampen in Zuid-Engeland.