NOS NieuwsAangepast

India: een maand lang in het stemhokje

Wij gaan over twee weken weer naar de stembus voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Een hele operatie, maar voor de Indiërs waarschijnlijk peanuts: hun verkiezingen zijn 67 keer zo groot.

Vanaf 7 april mag de Indiase bevolking stemmen bij de landelijke verkiezingen. De voorbereidingen van deze mega-operatie zijn in het grootste democratische land al tijden bezig. Dat moet ook wel met bijna 1,3 miljard inwoners. Tijd voor wat getalletjes om de boel in perspectief te zien.

814 miljoen stemmers

In India hebben zich 814 miljoen mensen geregistreerd om te stemmen. Dat is meer dan alle inwoners van Europa bij elkaar. In vergelijking met Nederland zijn dat er bijna 800 miljoen meer. In Nederland mochten er bij de laatste verkiezingen in 2012 12,5 miljoen mensen naar de stembus.

100 miljoen

Het aantal stemgerechtigden is in India sinds 2009, de laatste landelijke verkiezingen, gegroeid met 100 miljoen. In Nederland is dit aantal de afgelopen 5 jaar met ongeveer 400.000 nieuwe stemgerechtigden toegenomen.

Stembureaus

Deze miljoenen mensen kunnen ook kiezen uit flink meer stembureaus. In Nederland kunnen kiezers naar ongeveer 9300 bureaus toe om hun stem uit te brengen; in India zijn dat er 100 keer zoveel: 930.000 stembureaus. 100.000 meer dan 5 jaar geleden.

Negen fases

Niet alle Indiërs mogen tegelijk stemmen en daarom zijn de verkiezingen in India verdeeld over negen fases. De verkiezingen verlopen niet altijd zonder geweld en er dus worden veiligheidstroepen ingezet - en die hebben tijd nodig om van de ene naar de andere staat te reizen.

Op 7 april begint het stemmen in de staten Assam en Tripura en de hoofdstad New Delhi is op 10 april aan de beurt. De verkiezingen eindigen op 12 mei.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl