NOS NieuwsAangepast

Veel geweld tegen vrouwen in EU

Een op de 20 vrouwen in Europa is wel eens verkracht. Dat zijn 9 miljoen slachtoffers. Die conclusie trekt het EU-agentschap voor grondrechten na een grootschalig onderzoek naar geweld tegen vrouwen.

Onderzoekers interviewden 42.000 vrouwen uit alle 28 landen van de EU. Onder hen waren 1500 Nederlandse vrouwen.

Directeur Morten Kjaerum van het agentschap in Wenen is geschokt door de omvang van het geweld tegen vrouwen in Europa. "9 miljoen verkrachte vrouwen, dat is meer dan de hele bevolking van Oostenrijk", zegt hij. Tweederde van de vrouwen doet geen aangifte van seksueel geweld, waardoor veel onzichtbaar blijft.

Nederland

45 procent van de Nederlandse vrouwen is volgens de onderzoekers slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Dat is flink boven het Europese gemiddelde van 33 procent.

Het gaat bij dit geweld niet alleen om verkrachting, maar bijvoorbeeld ook om hard aan de haren trekken, tegen een muur duwen of het dreigen met een mes, zegt de Nederlandse woordvoerder Friso Roskam Abbing.

Een van de verklaringen voor de hoge Nederlandse score is dat vrouwen in Nederland mondiger zijn en vaker naar de politie stappen dan in andere landen. Maar dat betekent volgens Roskam Abbing niet dat het probleem in Nederland wel meevalt. De cijfers moeten volgens hem leiden tot een serieus maatschappelijk debat.

Seksuele intimidatie

Meer dan de helft van de vrouwen in Europa heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen of kussen. In eenderde van de gevallen werd de vrouw lastig gevallen door de baas, een collega of een klant. Met name vrouwen in hogere managementfuncties zijn slachtoffer van seksuele intimidatie.

Bijna een op de vijf vrouwen in Europa is wel eens gestalkt. Een op de negen heeft te maken gehad met 'cyberhate'. Een kwart van de slachtoffers heeft vanwege seksuele intimidatie wel eens een e-mailadres of telefoonnummer veranderd.

De onderzoekers kunnen niet zeggen of geweld tegen vrouwen is toe- of afgenomen. Dit is het eerste grootschalige onderzoek in zijn soort. Het is de bedoeling dat het om de 5 jaar wordt herhaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl