"We geven de Krim nooit op"
De interim-premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, zegt dat zijn land de Krim nooit zal opgeven. Rusland lijkt de volledige controle over het schiereiland te hebben, maar Jatsenjoek zegt dat hij niet van plan is zomaar te buigen voor Moskou.
Rusland heeft volgens Oekraïense grenswachten pantservoertuigen opgesteld aan de Russische kant van het zeekanaal tussen de twee landen. Ook zouden Russische troepen een veerboot-terminal hebben ingenomen in de stad Kertsj.
Beschermen
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft in Genève gezegd dat de Russische troepen alleen in Oekraïne zijn om Russische burgers te beschermen. Hij is in Zwitserland voor een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Volgens Lavrov is het belangrijk dat de afspraken die 21 februari zijn gemaakt worden nageleefd.
Toen sloot president Janoekovitsj met een deel van de oppositie een akkoord. Een dag later vluchtte Janoekovitsj uit Kiev.
Spanning
Lavrov heeft vanmorgen contact gehad met zijn Chinese collega Wang Yi. China staat achter Rusland. De steun van China is belangrijk voor Rusland. Beide landen horen tot de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en hebben vetorecht. Dat maakt het voor de Veiligheidsraad lastig om tot een besluit te komen.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague noemt de situatie op de Krim de grootste Europese crisis van de 21ste eeuw. Volgens Hague heeft de Russische interventie geleid tot een zeer gespannen en gevaarlijke situatie.