NOS SportAangepast

Bobtitel Zoebkov, Van Calker elfde

Bobpiloot Aleksandr Zoebkov heeft in Sotsji zijn tweede olympische titel in de wacht gesleept. Met het goud van de tweemansbob op zak triomfeerde de Rus in de viermansbob. De 39-jarige Zoebkov won in 2006 al zilver in de viermansbob.

De Let Oskars Melbardis won zilver en de Amerikaanse titelverdediger Steven Holcomb brons. De Nederlandse slee van Edwin van Calker eindigde als elfde.

Zoebkov, die in de viermansbob al drie keer WK-zilver won, stond na de twee runs van zaterdag slechts 0,02 voor op Melbardis, maar de Let verloor zondag terrein. Hij hield echter genoeg over om Holcomb voor te blijven.

Geen Duitse ploeg

Wereldkampioen Maximilian Arndt stond derde na de eerste dag, maar zakte weg naar de zesde stek. Daardoor stond er voor het eerst sinds 1968 geen Duitse ploeg op het podium bij de viermansbob.

Met zijn triomf hielp Zoebkov Rusland aan zijn dertiende gouden plak in Sotsji. Eerder op de dag had langlaufer Aleksandr Legkov het gastland al aan het twaalfde exemplaar geholpen, waarmee de eerste plaats in het medailleklassement definitief was geworden.

Van Calker nipt elfde

Van Calker stond met Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen zaterdag na de eerste run dertiende, maar wist in de tweede een plaatsje winst te boeken.

Zondag verdrong Van Calker, als laatste Nederlandse olympiër in actie in Sotsji, in de derde gang door het ijskanaal de bob van Nick Cunningham van de elfde plaats. Die plek consolideerde hij ternauwernood in een allerminst vlekkeloze vierde run. De piloot hield slechts 0,01 op de Amerikaan over.

Van Calker was redelijk tevreden over de vier runs (dertiende, vijftiende, twaalfde, twaalfde). "De derde run was de beste van deze week", vond de nummer vier van het WK van 2012 en nummer vijf van het EK van 2014. "In de vierde hadden we een fantastische start, maar was het runnetje minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl