Economie dupe van crisis Oekraïne
Hoe de strijd om de politieke macht in Oekraïne ook afloopt: het gevaar is groot dat de economie instort.
De eerste voortekenen daarvan kwamen eind vorig jaar. Oekraïne wees toen een economisch samenwerkingsakkoord met Europa van de hand. Vooral voor westerse investeerders en ondernemers was dat een duidelijk signaal om hun activiteiten op een laag pitje te zetten.
Daarna zijn de signalen er niet beter op geworden. Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev wordt al maanden gedemonstreerd, verscheidende ministers zijn vertrokken en een gisteren gesloten akkoord wordt niet door de hele oppositie gesteund.
Valuta
De economische fundamenten verzwakken met de dag. De koers van de grivna, de Oekraïense munt, is dit jaar al met 9 procent gedaald. De centrale bank beschikt over een steeds kleinere hoeveelheid buitenlandse valuta. Dit jaar moet het land vele miljarden aan buitenlandse schuld aflossen. Als dat niet gebeurt, ligt een faillissement op de loer.
De onrust zorgt ervoor dat Oekraïne dit jaar waarschijnlijk geen economische groei heeft en de recessie voortduurt. De staatsschuld loopt snel op, zeker nu president Janoekovitsj een akkoord met de Russische president Poetin heeft gesloten waarbij de Russen 15 miljard dollar willen lenen aan Oekraïne. Eenderde van dat geld is al opgenomen.
Groei
De Oekraïense economie draait voor een belangrijk deel op de dienstensector: twee van de drie werknemers werkt in de transport-, energie-, IT- of telecomsector. Dat deel van de economie groeide de afgelopen jaren gemiddeld met bijna 9 procent per jaar, maar die groei werd deels veroorzaakt door de sterke toename van de internationale belangstelling van bedrijven en investeerders. Die hadden vooral hun kaarten gezet op verdere toenadering van Oekraïne tot Europa.
Nu het onduidelijk is wie in Kiev aan het langste eind gaat trekken, wacht iedereen op iedereen en gaat de economie per dag achteruit.