NOS NieuwsAangepast

Facebook koopt WhatsApp

Door NOS-techexpert Rachid Finge

Facebook neemt de berichtendienst WhatsApp over voor 19 miljard dollar, omgerekend zo'n 14 miljard euro. Dat heeft Facebook bekendgemaakt in een persbericht.

Met WhatsApp kunnen gebruikers van smartphones gratis berichten, foto's en video's met elkaar uitwisselen. Ook kunnen vrienden en collega's met elkaar communiceren in afgeschermde groepen. Het verdienmodel van WhatsApp is niet gebaseerd op advertenties, maar op de kosten die het bedrijf bij nieuwe gebruikers in rekening brengt.

Hoeveel we gaan merken van de overname is niet duidelijk, al schrijft Facebook in zijn persbericht dat WhatsApp blijft bestaan als zelfstandig product.

Astronomisch

Het bedrag dat Facebook neertelt voor WhatsApp is astronomisch. De overname wordt gedaan met vier miljard dollar cash en twaalf miljard dollar in Facebook-aandelen. Bovendien krijgen de oprichters en medewerkers van WhatsApp in totaal voor drie miljard dollar aan aandelen als ze minstens vier jaar bij Facebook blijven werken.

Wenkbrauwen gingen al omhoog toen Facebook in 2012 fotodienst Instagram overnam voor een miljard dollar. Ook het bedrag dat Facebook zou hebben overgehad voor Snapchat, zo'n drie miljard dollar, verbleekt bij het bedrag dat met deze overname is gemoeid. Anderzijds: omgerekend betaalt Facebook zo'n 35 tot 40 dollar per WhatsApp-gebruiker. Toen Microsoft in 2011 Skype overnam, werd omgerekend zo'n 50 dollar per gebruiker betaald.

"WhatsApp is hard op weg om een miljard mensen te bedienen. Diensten van zo'n omvang zijn allemaal enorm waardevol", schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg over de overname. Facebook is onder de indruk van de snelle groei van WhatsApp. Vier jaar na oprichting had WhatsApp 415 miljoen actieve gebruikers; Facebook zelf had er 145 miljoen.

Telefoonnummers

Met de aankoop van WhatsApp beschikt Facebook straks over een dienst die maandelijks door inmiddels 450 miljoen mensen wordt gebruikt. Het betekent ook dat Facebook honderden miljoenen telefoonnummers in handen krijgt, aangezien elke WhatsApp-gebruiker zijn nummer moet registreren om de dienst te kunnen gebruiken.

Effectief koopt Facebook ook een concurrent uit: niet alleen WhatsApp, maar ook Facebooks eigen Messenger is op een groot aantal typen smartphones en tablets beschikbaar om cross-platform te kunnen communiceren. Zuckerberg wijst wel op een belangrijk verschil tussen de twee producten: met Messenger kun je alleen met Facebook-vrienden chatten en met WhatsApp met alle contacten in je telefoonboek. Dat maakt WhatsApp dus een interessante toevoeging aan Facebooks bestaande producten.

Appen

WhatsApp is in Nederland in verhouding met veel andere landen uitzonderlijk populair. Het inmiddels veel gebruikte werkwoord appen, vergelijkbaar met sms'en, is direct afgeleid van WhatsApp.

In een reportage van Alexander Klöpping in het tv-programma De Wereld Draait Door bleek dat er bij WhatsApp destijds nog geen veertig mensen werkten. Inmiddels zijn er 55 medewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl