NOS SportAangepast

Ligety superieur op reuzenslalom

Ted Ligety heeft met groot vertoon van macht de olympische titel op de reuzenslalom voor zich opgeëist. De 29-jarige Amerikaan sloeg een enorm gat in de eerste run en hield in de tweede genoeg over.

Niks rustig aan doen

De verschillen waren klein in de eerste run. Zo was het gat tussen de nummer drie en dertien slechts 0,32. Slechts één man trok zich niets aan van die trend. Ligety was bijna een seconde sneller dan de verrassende nummer twee, de Tsjech Ondrej Bank.

In de tweede run leek Ligety het iets rustiger aan te willen doen, maar dat ligt niet in zijn aard. Hij vloog zelfs bijna uit de bocht en verloor daarbij behoorlijk wat tijd.

Het goud liet hij zich echter niet afpakken. 'Mister Giant Slalom' hield 0,48 over op de Fransman Steve Missillier (in de eerste run slechts tiende) en 0,64 op diens landgenoot Alexis Pinturault. Bank kon zijn verrassende klassering in de eerste run niet verzilveren en eindigde uiteindelijk achter de Nederlandse Oostenrijker Marcel Hirscher als vijfde.

Tweede titel

Voor Ligety was het zijn tweede olympische titel. In 2006 veroverde hij in zijn eerste jaar op het profcircuit al verrassend goud op de combinatie in Turijn.

Sindsdien heerst de Amerikaan op de reuzenslalom met vier eindzeges in de wereldbeker. Op de Spelen in 2010 ging het echter mis met de negende plaats. In Sotsji was het wel raak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl