NOS NieuwsAangepast

Silk Road 2.0 gehackt

Ze dachten het mooi voor elkaar te hebben, bij Silk Road 2.0. Maar nu is de online marktplaats die je alleen anoniem via een TOR-netwerk kan bereiken, zelf gehackt.

Silk Road 2.0 is de opvolger van de Silk Road, de site die vorig jaar door FBI werd platgelegd. Via de site worden veel illegale zaken verhandeld. Drugs bijvoorbeeld, maar je kan via Silk Road ook aan criminele diensten komen.

Bitcoins weg

Nu schrijven de beheerders van de site dat ze zijn gehackt. Alle Bitcoins die op de servers van Silk Road waren opgeslagen, zijn weg: zowel die van de gebruikers als die van de site zelf.

En dat via hetzelfde beveiligingslek dat eerder deze week al problemen veroorzaakte bij BitCoin-verhandelaars. De beheerders van Silk Road gaan dan ook diep voor het stof voor de gebruikers.

"Ik zit hier zwetend te schrijven. Ik moet iets schrijven dat voor deze community maar al te bekend is. We zijn gehackt."

Het is niet duidelijk hoeveel de gestolen Bitcoins waard zijn. De inschattingen variëren, maar het gaat in ieder geval om tientallen miljoenen dollars.

Een screenshotje van Silk Road. Via Circa.

Is het wel een hack?

Silk Road 2.0 wordt sinds de oprichting geplaagd door bugs, schrijft Forbes. De beheerder van de site wordt nu onder meer beschuldigd van nalatigheid. Hij zou Silk Road 2.0 offline hebben moeten halen toen de kwetsbaarheid van de Bitcoin-handel bekend werd.

Sommige gebruikers beschuldigen hem zelfs van diefstal. "Deze 'hack' is simpelweg de meest winstgevende manier om de handdoek in de ring te gooien", schrijft iemand op Reddit.

Eerder deze week pakte de Nederlandse politie nog vijf mannen op die achter twee Nederlandse alternatieven voor Silk Road zouden zitten. Meer daarover lees je hier.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl