"PVV-rapport niet realistisch"
Het rapport dat in opdracht van de PVV de gevolgen onderzoekt van een vertrek van Nederland uit de Europese Unie gaat uit van onrealistische aannames. Dat zeggen economen na het lezen van het rapport van Capital Economics.
De risico's van het eenzijdig opstappen uit de Unie worden enorm onderschat, zegt oud-directeur van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin.
Euroscepticus Arjo Klamer noemt de geschatte opbrengst per Nederlander van 10.000 euro "volledig uit de lucht gegrepen". Ook op Twitter (#NExit) reageren economen kritisch.
Aannames
De onderzoekers van het Britse Capital Economics gaan uit van verschillende aannames.
- Zo verwachten ze dat Nederland de komende twintig jaar 74 tot 152 miljard euro kwijt zal zijn aan de redding van zwakke eurolanden. Als je de gevolgen van de extra bezuinigingen meerekent, kosten die reddingen ons uiteindelijk 426 miljard euro. Tot nog toe heeft de Nederlandse staat 4,6 miljard aan leningen verstrekt.
- Verder verwachten de onderzoekers dat Nederland betrekkelijk gemakkelijk uit de euro kan stappen. Na een onrustige periode op de financiële markten van zes maanden, krijgt ons land een stabiele gulden terug. Investeerders zullen Nederland aantrekkelijker vinden, omdat het land onafhankelijk beleid kan uitvoeren en de buitenlandse handel zal zelfs toenemen.
- Ook gaan de onderzoekers ervan uit dat het PVV-standpunt over de migratie onverkort wordt uitgevoerd. Zo wordt er 163 miljard euro bespaard door de grenzen dicht te gooien voor kansarme migranten.
Eigen zaak
Econoom Arjo Klamer is van het begin af kritisch geweest is over de euro en noemt de munt nog altijd "een loden kogel aan ons been". Voor het debat is het goed dat dit soort stukken worden gemaakt, zegt hij, maar de onderzoekers hebben wel naar de eigen zaak toegerekend.
Zo betwijfelt Klamer of Nederland 326 miljard bespaart als ons land zich niet meer aan de EU-regels zou hoeven houden. "Onze regelgeving zou, net als in Groot-Brittannië, twee keer zo efficiënt worden. Ik vraag me af of dat echt zo is."
Lex Hoogduin maakt zich vooral zorgen over het gemak waarmee de onderzoekers ervan uitgaan dat Nederland een eigen monetair beleid kan voeren. "In het rapport vergelijken ze ons met Zwitserland, maar die koppelen hun beleid wel aan dat van de ECB. De PVV wil een volledige Alleingang, maar de risico s zijn enorm. Nederland heeft er bovendien geen enkele ervaring mee. Heel onverstandig."