NOS NieuwsAangepast

Al het vlees slachthuis terug

Al het vlees dat slachthuis Van Hattem in Dodewaard de afgelopen twee jaar heeft geproduceerd, moet worden teruggehaald. Dat heeft staatssecretaris Dijksma vanmiddag gezegd.

Uit een steekproef van de NVWA blijkt nu dat het bedrijf niet kan aantonen waar het vlees vandaan komt. Daarom is het niet zeker dat dit vlees aan alle voedselveiligheidsvoorschriften voldoet, waarmee het vlees ongeschikt is voor menselijke consumptie, aldus Dijksma. Ze benadrukt dat er desondanks "geen aantoonbaar gevaar voor de volksgezondheid is".

De kans is aanwezig dat een groot deel van het vlees al is opgegeten door mensen en dieren. Om hoeveel vlees het gaat, is door de gebrekkige boekhouding niet precies duidelijk. Het bedrijf heeft de afgelopen 2 jaar zo'n 28 miljoen kilo vlees verhandeld.

Paardenvlees

De slachterij kwam vorige week in opspraak omdat er volgens de NVWA mogelijk paardenvlees in rundvleesproducten was gestopt. Jurisch adviseur Peters van de slachterij vraagt zich af hoe vlees dat al is opgegeten, terug kan worden gehaald. Hij wacht op de stukken van de staatssecretaris en de NVWA voordat hij meer commentaar kan geven.

Het bedrijf ontkende eerder dat er is gesjoemeld, maar dat er wel onduidelijkheid is over wat er met bepaalde paarden is gebeurd. Het gaat om paarden die werden aangevoerd, maar niet geschikt werden bevonden voor de slacht, omdat ze niet gezond waren.

De NVWA kijkt nu naar de mogelijkheden om het bedrijf tijdelijk te sluiten totdat bewezen is dat het bedrijf zich aan de regels houdt. Ook moet het bedrijf haar plan van aanpak verbeteren. Daarin staat hoe het bedrijf de traceerbaarheid van voedsel in de toekomst kan waarborgen.

Willy Selten

Het is de tweede keer dat de NVWA vlees van een slachterij laat terugroepen. Vorig jaar werd 50 miljoen kilo vlees teruggeroepen van vleeshandel Willy Selten uit Oss, ruim twee keer zoveel vlees als nu.

Ook toen waren er volgens de NVWA paardenvleessnippers verwerkt in rundvlees, zonder dat het op het etiket stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl