NOS NieuwsAangepast

"Klimaat in Egypte is hysterisch"

"Dit is de trieste situatie in Egypte", zegt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks over het vertrek van de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Volgens hem is er geen onafhankelijke berichtgeving meer mogelijk.

Vorig jaar werd Netjes ook al opgepakt, omdat ze een gevaar zou zijn voor de staatsveiligheid. Nu wordt ze gezocht vanwege hulp aan een terroristische organisatie. Zo wordt de Arabische zender al-Jazeera genoemd. Staat die zender zo slecht bekend in Egypte?

"In het huidige klimaat in Egypte is alles gepolariseerd. Als media aandacht besteden aan de Moslimbroederschap worden ze gezien als tegenstanders van het leger en legerleider Sisi . Dat leidt nu tot een hysterisch klimaat."

"Gisteravond toonde al-Jazeera beelden van de inval in het Marriott Hotel. Daar heeft de zender nu een redactie ingericht, omdat alle andere kantoren moesten worden gesloten. Op de beelden, die komen van de Egyptische staatstelevisie, was allerlei apparatuur te zien. Voor iedereen is duidelijk dat het hier gaat om apparatuur van tv-ploegen."

"Daar is absoluut niks mis mee, maar op de Egyptische televisie wordt nu gesuggereerd dat daar spionage-apparatuur is aangetroffen. Dat zegt meer over het McCarthy-achtige klimaat in het land. Dat zag je ook vlak na 11 september in de Verenigde Staten: je bent of voor ons, of tegen ons. Elke vorm van nuance is op dit moment niet mogelijk door niet-staatsmedia."

En dan word je als zender dus ook meteen bestempeld als terroristische organisatie?

"De Moslimbroederschap is eind vorig jaar bestempeld als terroristische organisatie. Elke link met die beweging wordt gezien als tegenstand. Dat geldt ook voor de berichtgeving erover. Verder is een echte terroristische organisatie, Ansar Bayt al-Maqdis, actief in de Sinaï. Daar willen journalisten meer informatie over. Netjes wilde dat ook. Elke gerespecteerde journalist in Egypte zou dat moeten willen."

Is het verstandig dat Netjes is vertrokken?

"Onder de huidige omstandigheden wel. Er zitten nu een stuk of vier journalisten van al-Jazeera al meer dan een maand vast zonder enige vorm van proces. Dat is helaas nu op dit moment de treurige situatie in Egypte. Het is niet mogelijk om over het interne conflict te berichten, tenzij je volledig aan de kant staat van het regime."

"Al-Jazeera wordt gefinancierd door Qatar. Dit emiraat stond tijdens de Arabische Lente heel duidelijk aan de kant van de opstandelingen, dus ook aan de kant van de Moslimbroeders. Dat heeft de zender in een bepaald daglicht gesteld. Toch moet ook worden gezegd dat de zender elke avond een programma uitzendt dat speciaal is gewijd aan het Egyptische strijdtoneel. In dat programma zitten altijd een vertegenwoordiger van het Nationale Reddingsfront, dat pro-leger is, en een woordvoerder van de Moslimbroederschap. Daar wordt dus hoor en wederhoor toegepast. In de Egyptische media is dat nu niet meer het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl