Nieuwe ontslagronde bij KPN
Telecombedrijf KPN gaat opnieuw banen schrappen en kosten besparen. De komende twee jaar verdwijnen er 1500 tot 2000 banen, zo'n 10 procent van het totaal. De kosten moeten met 300 miljoen euro omlaag. In de afgelopen drie jaar vervielen tijdens de laatste sanering al 4650 banen.
De voorbije jaren heeft KPN veel geïnvesteerd in onder meer glasvezel, 4G en nieuwe producten. De financiële resultaten zullen dit jaar daarom verbeteren en stabieler worden, verwacht het bedrijf.
KPN wil daarom de komende twee jaar de focus verleggen naar een grootschalige vereenvoudiging van het bedrijf. Producten, processen, klantcontacten, netwerken en IT-systemen moeten eenvoudiger en simpeler.
Lagere omzet en winst
De omzet en de winst van telecombedrijf KPN zijn vorig jaar gedaald. Dankzij hoge investeringen in netwerken en producten is KPN er wel in geslaagd om het aantal klanten en de marktposities vast te houden. De omzet nam in 2013 met 10 procent af, van 9,46 miljard euro naar 8,47 miljard euro.
De nettowinst daalde van 314 miljoen euro naar 293 miljoen euro, een daling van bijna 7 procent. In het vierde kwartaal liepen omzet en winst terug, vooral bij de mobiele activiteiten als gevolg van harde concurrentie en het veranderend belgedrag.
Beleggers reageren teleurgesteld op de cijfers die zwakker zijn dan analisten hadden verwacht. Het aandeel KPN staat aan het eind van de ochtend op een verlies van 4 à 5 procent.
Kerend tij
Toch lijkt na jaren van dalende marktaandelen en aantallen klanten het tij te keren. Van de Nederlandse breedbandklanten heeft 44 procent een 'triple play'-pakket van internetdiensten, interactieve televisie en telefoon. Dat is een groei van 8 procent. Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels toegang tot een glasvezelaansluiting van KPN. Het snelle mobiele 4G-netwerk heeft bijna landelijke dekking en dit kwartaal hoopt KPN 100 procent dekking te bereiken.
Vorig jaar werd voor 1,62 miljard euro geïnvesteerd, vooral in mobiele netwerken, de uitrol van 4G in Nederland en België en in het verbeteren van het kopernetwerk.
E-Plus
KPN verwacht ook dat de Europese Commissie dit voorjaar de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica zal goedkeuren. Met de verkoop krijgt KPN 8,1 miljard euro in handen. Het bedrijf is daarom van plan om dit jaar weer dividend, een winstuitkering aan de aandeelhouders, uit te keren.
Grootaandeelhouder América Móvil, die er vorig jaar niet in slaagde om KPN over te nemen, kan vanaf 17 april weer een poging wagen. Vanaf 17 april wordt de beschermingswal tegen de overname ingetrokken. Topman Eelco Blok liet onlangs doorschemeren dat de verstandhouding met de Mexicanen sinds de blokkade is bekoeld en dat van de eerder voorgenomen samenwerking eigenlijk geen sprake meer is.