NOS SportAangepast

"Superdoping? Heel voorspelbaar"

Full Size MGF kreeg al snel de term 'superdoping' mee, nadat de Duitse tv-zender WDR had aangetoond hoe makkelijk het in Rusland verkrijgbaar is én omdat het groeihormoon niet te traceren is door de dopingautoriteiten. Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, en dopingexpert Douwe de Boer laten hun licht schijnen over de zaak.

Schrikken jullie hiervan?

Ram: "Nee, wat niet wil zeggen dat er geen reden is om te schrikken. Maar eigenlijk is er bij alle Olympische Spelen die ik vanuit deze rol heb meegemaakt, pal voor het toernooi nieuws over niet-opspoorbare stoffen die een grote rol zouden kunnen gaan spelen. Dus het was ook een beetje voorspelbaar."

De Boer: "Ik schrik hier ook niet van. Ten eerste is het een verbinding die niet helemaal onbekend is, ook niet bij de dopingautoriteiten. En ten tweede: inderdaad, vlak voor de Spelen is altijd een moment om iets wat nog niet publiekelijk bekend is, bekend te maken."

Hadden jullie weleens van het middel gehoord?

Ram: "Persoonlijk niet, maar op zich staat het al jaren op de lijst. Het is in onze kringen wel bekend. Het is een van de vele middelen waarnaar gekeken wordt en waarvan we weten dat die vroeg of laat een rol gaan spelen. Dus op zich is de regelgeving er wel op voorbereid."

De Boer: "Er zijn in het recente verleden al preparaten in beslag genomen op de zwarte markt. Ik ken het middel uit de bodybuildingscene, daar had ik het al eens gehoord. Dit zou met name de spier sneller kunnen repareren en dat is bij allerlei sporten bevorderlijk."

Ram: "In principe zou elke sporter wiens spierkracht en eventueel ook explosiviteit van belang is, ervan kunnen profiteren."

MGF is alleen nog maar op dieren getest. Maakt dat het ook een gevaarlijk middel?

Ram: "Uiteraard, uiteraard. We weten ook niet of het middel werkt, want het is nooit op mensen uitgeprobeerd. Dat laat een hele grote ruimte over voor ongelukken, want we weten niet wat het in het menselijk lichaam precies doet."

De Boer: "Ik heb eerlijk gezegd geen enkel idee wat de gevaren zijn. In dat opzicht weet ik daar te weinig van."

Hoelang gaat het duren voordat MGF wél te traceren is?

Ram: "Dat is ontzettend moeilijk. Je ziet op dit moment dat het wel vast te stellen is, anders hadden we zelfs niet eens geweten waar we het op dit moment over hebben. Maar het is geen onderdeel van de vaste procedures. Ik vind het heel moeilijk om in te schatten. Dat er aan gewerkt wordt, kan ik in ieder geval bevestigen."

De Boer: "Ik schat misschien één à twee jaar. Maar het zou me ook niet verbazen als het sneller zou kunnen gaan, omdat er achter de schermen al hard aan gewerkt wordt."

Lopen de dopingcontroleurs nog wel in op de dopingzondaars?

Ram: "Nog steeds. Als dit soort nieuwe stoffen een rol gaat spelen voordat ze kunnen worden opgespoord, dan is - anders dan vroeger - eigenlijk al een tijd bekend dat het eraan komt."

De Boer: "Dopingcontroleurs hebben altijd achter in het peloton gezeten, op een gegeven moment zaten ze midden in het peloton, en nu hebben ze misschien zicht op de kopgroep. Maar je moet niet de illusie hebben dat je de kopgroep echt kunt inhalen. Het is een illusie dat je de sport dopingvrij kunt maken."

Ram: "Bovendien gaat het vaak in een vroeg stadium om bijna onbetaalbare stoffen. Als ik het goed begrijp, zou er voor één atleet al 100.000 euro betaald moeten worden om met MGF te werken. Dat is maar voor weinigen weggelegd. Alleen daarom al zal het middel niet een hele grote rol gaan spelen. Het is toch iets heel anders dan bijvoorbeeld de introductie van epo in de jaren negentig. Dat heeft de sport, en vooral de wielersport, enorm beïnvloed."

Sporters die nu MGF gebruiken, kunnen met terugwerkende kracht natuurlijk nog wel gepakt worden omdat de dopingstalen bewaard worden.

Ram: "Dan spreken we over een periode van nu nog acht jaar en per 1 januari 2015 tien jaar. Over zo'n periode ontwikkelen de laboratoria enorm veel methoden. Dus de kans dat het alsnog binnen die periode kan worden opgespoord, is behoorlijk groot. Misschien zelfs heel groot."

De Boer: "Recent zijn ook de dopingmonsters van de Winterspelen van Turijn 2006 weer gecontroleerd op middelen die je nu kunt controleren en toen niet. En dat geldt ook voor dit middel."

Is Oost-Europa het mekka van de doping?

Ram: "Nee, dat kun je zo niet stellen. Die landen hebben de laatste jaren stappen gemaakt in de strijd tegen doping. Rusland ook, zeker door de komst van Sotsji. Maar echt overzien kunnen wij het natuurlijk niet. Het blijft wat dat betreft toch een grijs gebied."

De Boer: "Daar wordt wel veel gedaan, maar ik weet niet of dat te maken heeft met de Olympische Spelen. Dat initieert ook altijd weer wat interesse. Daar is denk ik een andere ethiek en dat geeft speelruimte voor zulke ontwikkelingen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl