NOS NieuwsAangepast

"Akkoord evacuatie burgers Syrië"

Hulporganisaties hebben honderden burgers uit een voorstad van Damascus geëvacueerd. Dat zegt het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een Palestijnse groep die aan de kant van de regering-Assad staat. Regeringstroepen en opstandelingen zouden daarover een akkoord hebben bereikt.

De voorstad, Yarmouk, is in handen van de oppositie en wordt door regeringstroepen belegerd. Er wonen zo'n 18.000 Palestijnse vluchtelingen.

Het nieuws is niet bevestigd door de Rode Halve Maan, de hulporganisatie die de evacuatie zou coördineren. Op beelden uit Yarmouk is te zien dat kinderen, bejaarden en gewonden door Rode Halve Maan-medewerkers worden geregistreerd.

Lichtpuntje

Hulpverlening aan burgers was deze week een belangrijk onderwerp bij de vredesbesprekingen in Genève. Daar ging het onder meer over een voedsel- en geneesmiddelentransport voor de burgers van Homs. De partijen werden het niet eens, met als gevolg dat zo'n 2500 burgers niet geholpen kunnen worden.

Dat was tot voor kort ook de situatie in Yarmouk. De afgelopen dagen zijn daar meer dan 2000 voedselpakketten onder de bevolking verdeeld. Elk pakket biedt een gezin genoeg voedsel voor tien dagen.

Ziekenhuizen

Volgens een aan de oppositie gelieerde mensenrechtengroep zijn de burgers uit Yarmouk naar ziekenhuizen gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl