NOS SportAangepast

"Wales gaat Six Nations winnen"

Februari. Dat betekent in de rugbywereld dat het Six Nations-toernooi weer van start gaat. Rugbycommentator en oud-bondscoach Hans Brian waagt zich aan een voorspelling. "Wales gaat voor de derde keer op rij winnen."

Engeland

"Favoriet, ja. Dat moet wel. Volgend jaar is het WK in Engeland, dus moet je nu al favoriet zijn. De Engelsen bouwen al een paar jaar aan een verjongde ploeg. Maar prijzen blijven vooralsnog uit.Vorig jaar waren ze dichtbij, op de slotdag mochten ze zelfs met een klein verschil van Wales verliezen. Het werd echter een nachtmerrie. Wales walste met 30-3 over Engeland heen. Dit jaar komt Engeland met nog meer jeugdige talenten. Talenten waar wat van verwacht mag worden nu Engeland in 2013 het WK -21 heeft gewonnen. Het komende toernooi mogen de jonkies zich daarom gaan bewijzen. Stuart Lancaster wil namelijk tries zien van de 20-jarige winger Jack Nowell en de 23-jarige Jonny May. Zij starten zaterdag in de openingswedstrijd tegen Frankrijk. Mocht het onverhoopt niet lukken dan kunnen ze nog altijd vertrouwen op de secure trap van de 22-jarige Owen Farrell."

Frankrijk

"Les Bleus zijn nog steeds aan het bijkomen van het blauwtje van vorig jaar. Ze werden met het schaamrood op de kaken voor het eerst in de geschiedenis laatste in de Six Nations. Het grootste probleem voor Frankrijk is de laatste jaren de positie van de fly-half. Keer op keer lijkt het alsof de spelverdelers hun linkerschoen aan de rechtervoet hebben zitten. De Franse bondscoach begint bij het openingsduel tegen Engeland dan ook direct met een drastische maatregel. De 22-jarige Jules Plisson krijgt de kans. Dus ook Frankrijk bouwt al aan een WK-ploeg voor 2015. De titel in de Six Nations lijkt onhaalbaar, maar met Frankrijk weet je het maar nooit."

Ierland

"De Ieren beginnen met een goed gevoel aan de Six Nations. In november waren zij dicht bij een sensationele zege op Nieuw-Zeeland. De ongeslagen wereldkampioen. In de extra tijd zagen de Ieren tot hun ontzetting Nieuw-Zeeland toch nog met twee punten verschil winnen. Ierland kan er alleen niet te lang bij stilstaan, want nieuwe en jonge spelers moeten dit toernooi op gaan staan. Want na dit toernooi nemen zij afscheid van rugbylegende Brian O'Driscoll. Het zal voor Ierland dus ook een emotioneel toernooi worden."

Italië

"Als vanouds is Italië favoriet voor de Wooden Spoon, plaats zes. Al worden ze elk jaar steeds weer een beetje sterker, kanshebber zijn ze nog lang niet. Het zou al heel wat zijn als ze de twee zeges van afgelopen jaar kunnen evenaren. Toen werden Frankrijk en Ierland verslagen aan de hand van hun talisman Sergio Parisse."

Schotland

"De Schotten lijken net als Italië geen rol van betekenis te gaan spelen. Ze zitten momenteel in onzeker vaarwater. Bondscoach Scott Johnson maakt deze zomer namelijk plaats voor Vern Cotter.Veel spelers moeten na blessureleed hun vorm weer vinden of zijn zoals Tim Visser nog herstellende. Maar ook jonge spelers zullen de kans krijgen zich te bewijzen in aanloop naar het WK 2015."

Wales

"De Welshmen verdedigen voor het tweede jaar op rij de titel en kunnen de eersten zijn die drie maal op rij de Six Nations winnen. Op papier hebben zij het sterkste team, een geweldig sterk pack, snelheid, scorend vermogen en een goede mix tussen jong en oud. Zij gelden dan ook als favoriet. Het enige dilemma voor de Welshmen wordt de keuze tussen sommige jonkies en veteranen. Icoon Adam Jones is inmiddels 32 jaar en een zekere factor in het pack, maar jonkies Rhodri Jones en Samson Lee staan al te trappelen hem op te volgen. En met het WK in Engeland volgend jaar zouden zij zomaar de kans en de voorkeur kunnen krijgen."

Prognose Hans Brian

1. Wales

2. Engeland

3. Frankrijk

4. Ierland

5. Italië

6. Schotland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl