NOS NieuwsAangepast

Kerry: druk op Syrië om gifgas

De Amerikaanse minister Kerry wil dat Rusland meer druk op Syrië zet om zijn chemische wapens te verwijderen. Volgens Kerry is het tempo waarin dat nu gebeurt niet acceptabel.

Hij deed zijn oproep in München. Daar is dit weekend een veiligheidsconferentie waarbij veel hoofdrolspelers rond Syrië aanwezig zijn.

Latakia

Kerry had een ontmoeting met zijn Russische collega Lavrov in de marge van de conferentie. Hij wil dat Moskou meer druk op Assad zet om de wapens naar de havenstad Latakia te verplaatsen. De wapens worden uiteindelijk op zee vernietigd.

In München spraken Kerry en Lavrov ook met VN-topman Ban Ki-moon en VN-bemiddelaar Brahimi. Die laatste zei later dat de gesprekken in Zwitserland over de situatie in Syrië "niets hebben opgeleverd". De gesprekken gaan 10 februari verder.

Eerder zei de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel al bezorgd te zijn over de ontmanteling van de chemische wapens. Tot nu toe is nog maar 5 procent van het arsenaal door de OPCW weggehaald uit Syrië. Het werk ligt weken achter op schema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl