Werkweigering spelers Santander
De return in de kwartfinales van de Spaanse beker tussen Racing Santander en Real Sociedad heeft slechts luttele seconden geduurd. De ploeg van Racing Santander weigerde te spelen.
De werkweigering van de spelers van de club uit de derde divisie hing al in de lucht. De selectie en de technische staf hadden er in de aanloop naar het duel al mee gedreigd als de directie niet zou opstappen. Dit uit onvrede over het al maanden uitblijven van salaris.
Donderdag liet de scheidsrechter in het bekerduel aftrappen, waarna de spelers van de thuisploeg in een kring om de middencirkel gingen staan. De arbiter informeerde nog of ze van plan waren te gaan voetballen, maar toen een negatief antwoord volgde, staakte hij de wedstrijd. Real Sociedad had de eerste wedstrijd met 3-1 gewonnen en gaat nu door naar de halve finales waarin het FC Barcelona treft.
In de achtste finales tegen Almeria hield Santander al een stiptheidsactie van een halve minuut, waarin niet werd gespeeld. Tijdens die wedstrijd werd Angel Lavin, de president van de club, belaagd door supporters. Lavin beloofde destijds beterschap, maar heeft die belofte nog niet ingelost.
Steun
De spelers staan niet alleen in hun protest. "Er zaten 7.000 toeschouwers op de tribune", vertelt correspondent Edwin Winkels. "Zij kwamen de spelers steunen. Die hadden deze actie de hele week al aangekondigd." De Spaanse spelersvakbond (AFE) en ook de internationale (FIFPro) staan eveneens achter de spelersgroep, die al vier maanden geen loon heeft ontvangen.
Twee jaar geleden voetbalde Racing Santander nog in de Primera División, maar inmiddels zijn twee klassen teruggezakt. Santander is een traditionele voetbalstad, maar er is geen geld. "De spelers hadden het vertrek van het hele bestuur geëist, de voorzitter voorop", aldus Winkels. "Toen dat niet gebeurde, weigerden de spelers te voetballen."
Nederlands bedrijf
De Spaanse voetbalbond heeft nog niet gereageerd. "Er staat een officiële straf voor: de club wordt een jaar uitgesloten van het bekertoernooi", weet Winkels. "De spelers moeten afwachten of de club of de bond hen wil straffen. Maar daar maken ze zich absoluut geen zorgen om, het gaat ze om het geld."
Geld waar een Nederlands bedrijf heel veel mee te maken heeft. "Want het blijkt dat het grootste deel van de aandelen van Santander sinds drie jaar in handen zijn van WGA, de Western Gulf Advisory. Dat is gevestigd in Amsterdam. Inmiddels is er een advocaat vanuit Amsterdam in Santander gearriveerd om te zorgen dat het bestuur opstapt en dat de spelers betaald krijgen. Maar in principe is Racing Santander volledig in Nederlandse handen en moet WGA uit Amsterdam deze crisis oplossen."