NOS NieuwsAangepast

Weekers: ik kan door

VVD'er Frans Weekers vindt dat hij door kan als staatssecretaris van Financiën. In het Tweede Kamerdebat wilde Kamerlid Schouten van de ChristenUnie dat na verwarrende situaties en uren debatteren over fouten bij het betalen van toeslagen van Weekers weten.

"Ik zit goed in de materie," zei Weekers. Ook voor het doorvoeren van toekomstige grote wijzigingen bij de Belastingdienst acht hij zichzelf geschikt.

Verder heeft hij de Kamer toegezegd zo snel mogelijk de achterstallige toeslagen uit te keren en elke week een tussenrapport te maken. Verder wil hij laten onderzoeken hoe dit proces kon misgaan. Hoe hij dat gaat doen laat hij de Tweede Kamer nog weten.

Niet op de hoogte

Eerder in het debat bleek dat Weekers niet op de hoogte was van de problemen bij de uitbetaling van toeslagen. Pas afgelopen weekend is hij door zijn ambtenaren helemaal bijgepraat over de storingen in het nieuwe bankrekeningnummersysteem.

Vooral de oppositiepartijen zijn verbaasd over de gang van zaken.

In de pauze van het debat overlegden SP, PVV, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks over het indienen van een motie van wantrouwen. Het is niet zeker of die er gaat komen. Vorig jaar overleefde Weekers ternauwernood een motie van wantrouwen naar aanleiding van de Bulgarenfraude.

Hard gewerkt

Weekers stond op 23 januari RTL Nieuws te woord over onrust onder mensen die hun toeslag niet kregen, zonder dat hij de oorzaak kende. De dag erop gaf hij een interview aan de NOS en Weekers zei toen dat het de eigen schuld van de slachtoffers was.

Weekers neemt het zijn ambtenaren niet kwalijk dat zij hem niet hebben geïnformeerd. Hij zegt dat er hard is gewerkt om de problemen op te lossen. Wel zegt hij dat hij achteraf liever wel op de hoogte was geweest.

Proefgedraaid

Volgens de staatssecretaris is er voldoende proefgedraaid met het nieuwe bankrekeningensysteem dat op 1 december in gebruik is genomen. Dat systeem is bedoeld om fraude op te sporen en in de toekomst te voorkomen.

Ondanks de testfase ontstonden een paar dagen later problemen en ontvingen 27.000 mensen geen toeslag. "Dat is het vervelende van massale processen", zei Weekers. Eerder vandaag bood hij daarvoor zijn excuses aan. Hij verwacht dat ze uiterlijk volgende week hun geld hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl