Vragen rond deal FC Twente-Doyen
FC Twente werkt sinds kort samen met de investeringsmaatschappij Doyen Sports. De club beschouwt de overeenkomst als een fundament voor een financieel gezonde toekomst. Maar het verbond tussen FC Twente en de investeringsmaatschappij roept binnen het Nederlandse betaald voetbal ook vragen op.
FC Twente maakte het nieuws bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. Doyen Sports investeert naar verluidt vijf miljoen in de Enschedese club. In ruil daarvoor krijgt de investeringsmaatschappij een deel van de toekomstige transferrechten van vier spelers. Het is een zakelijke constructie die met name in de Zuid-Europese voetballanden (Spanje en Portugal) zeer gebruikelijk is.
Volgens Aldo van der Laan, lid van de Raad van Commissarissen van Twente, moest de club wel: "Wij als voetbalbedrijf krijgen bij de banken geen ondersteuning, dus is dit een welkome aanvulling."
Wie bepaalt?
Het is een handelswijze die evenwel vragen oproept. Want wie bepaalt het moment waarop een speler wordt verkocht? De club of de externe investeringsmaatschappij? En welk belang geeft de doorslag, als de club een speler wil behouden, maar de investeringsmaatschappij de tijd rijp acht om de betreffende speler met winst te verkopen? Met die vragen in het achterhoofd plaatst de koepelorganisatie van Nederlandse spelersmakelaars ook vraagtekens bij de methode. "Je kunt je afvragen of een speler afhankelijk wordt van de grillen van een derde partij", zegt Roberto Branco Martins van Pro Agent.
Volgens Twente en Doyen zelf is er niks aan de hand. Doyen laat in een email weten: "We hebben geen enkele invloed, op welke beslissing dan ook. We verplichten de club niet om spelers op te stellen, te verkopen of om ze juist niet te verkopen. De clubs zijn onafhankelijk in hun beslissingen. We geven financiering en zoals bij alle financieringen zijn er voorwaarden. Maar dat zijn in ons geval alleen financiële voorwaarden."
Geheimzinnigheid
Ondanks de schijnbare openheid is er toch veel geheimzinnigs aan de deal. Beide partijen willen niets kwijt over de vier spelers die het betreft en de exacte som geld. Spelers die genoemd worden, zijn Dusan Tadic, Kyle Ebecilio en Luc Castaignos.
Doyen is een relatieve nieuwkomer in de markt. De vraag is waar de in Malta en Londen gevestigde investeerder zijn kapitaal vandaan haalt. Doyen laat weten dat zijn investeerders niet uit zijn op publiciteit en graag anoniem willen blijven. Uit publicaties in kranten en op internet rijst een beeld op van mensen die hun geld verdienen in de olie en vastgoed in landen als Turkije en Kazachstan.
Ook Twente zegt niet te weten waar het geld van Doyen vandaan komt, maar vertrouwt erop dat alles in orde is: "Het heeft voor ons geen zin om verder daarachter te kijken. Het zijn bedrijven die in Engeland geregistreerd zijn. Dat is voor ons meer dan voldoende."
Die houding van FC Twente vormt een risico, vindt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers: "Dit gaat over mensen. De club heeft een zorgplicht vind ik."
Nog maar het begin
Deskundigen verwachten dat het initiatief van FC Twente en Doyen Sports nog maar het begin is van de inmenging van derde partijen in het Nederlandse voetbal. De KNVB gaat akkoord zolang de investeerders zich niet bemoeien met het beleid binnen een club. De UEFA en de FIFA zijn niet blij met de aanwezigheid van investeringsfondsen zoals Doyen in het voetbal en werken aan een aanscherping van de regels.
Doyen Sports zelf verklaart dat dit alleen een begin is. De investeerders zeggen warme relaties te onderhouden met PSV en hopen snel zaken te kunnen doen met andere Nederlandse clubs.
Vanavond in Nieuwsuur een reportage over de band tussen FC Twente en Doyen Sports.