400 klachten accijnsmeldpunt
Bij het CDA-meldpunt voor pomphouders en winkeliers in de grensstreek zijn inmiddels zo'n vierhonderd klachten binnengekomen. Het CDA zette het meldpunt vorige week op om te inventariseren wat de gevolgen zijn van de accijnsverhoging op diesel, LPG en alcohol, die op 1 januari is ingevoerd.
Volgens CDA-leider Buma zijn er veel pomphouders die "accuut in de problemen zitten". Sommigen zouden sinds begin dit jaar 40 tot 50 procent omzetverlies hebben. "Ik las een mail van iemand die zegt dat hij tien mensen heeft moeten ontslaan."
Buma zegt dat er verder veel meldingen zijn van consumenten uit de grensstreek die hun boodschappen sinds begin dit jaar alleen nog maar over de grens doen en daarbij veel Nederlanders tegenkomen.
Vinger aan pols
Staatssecretaris Weekers wil de accijnsverhoging in mei evalueren en is niet van plan om dat te vervroegen. Pas over een paar maanden zijn volgens hem de effecten van de maatregel goed zichtbaar. Hij zegt ondertussen de vinger aan de pols te houden en wekelijks contact te hebben met de pomphouders in de grensregio en de BOVAG.
CDA-leider Buma zegt dat een evaluatie "halverwege het jaar" te laat is. "Het water staat de mensen aan de lippen. De accijnsverhoging moet van tafel, want niemand heeft er voordeel bij. Als mensen naar het buitenland uitwijken, komt het geld niet in de schatkist."