NOS NieuwsAangepast

Gemeenten tegen 'zorgakkoord'

Tweederde van de gemeenten is tegen het overlegresultaat dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met staatssecretaris Van Rijn heeft gesloten. Dat blijkt uit een ledenraadpleging door de VNG.

De VNG en het kabinet bereikten in december overeenstemming over het overhevelen van zorgtaken naar de gemeenten. Het resultaat van die onderhandelingen heeft de VNG voorgelegd aan de leden. Die hadden tot vanochtend om te reageren.

Van de ruim 300 gemeenten is 67 procent tegen. Bij de stemming is rekening gehouden met de grootte van een gemeente. Hoe groter de gemeente, hoe zwaarder de stem woog.

Bestuur

Volgens de VNG vinden gemeenten dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de budgetten en is de samenwerking met de zorgverzekeraars nog steeds te vrijblijvend.

Met de decentralisatie van de zorg is veel geld gemoeid. Het bestuur van de VNG neemt vrijdag een definitief besluit over het onderhandelingsresultaat.

Van Rijn

Gisteren stuurde Van Rijn het wetsvoorstel voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) naar de Tweede Kamer. De VNG zei in reactie daarop ook al dat er onduidelijkheid blijft bestaan over de budgetten.

Van Rijn zegt nu dat er twee dingen blijken uit de ledenraadpleging van de VNG: dat de gemeenten de nieuwe verantwoordelijkheden op zich willen nemen en dat er zorgen zijn over de randvoorwaarden.

"Gisteren heb ik de nieuwe Wmo naar de Tweede Kamer gestuurd. Ik hoop dat we daarmee een deel van deze zorgen kunnen wegnemen. En verder wacht ik het standpunt van de VNG af", reageert Van Rijn.

Debat

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat Van Rijn de wet moet intrekken nu blijkt dat zo veel gemeenten er niet aan willen. De invoering kan niet doorgaan zonder draagvlak van de gemeenten, stelt het Kamerlid.

"Je kan grote groepen mensen die zorg nodig hebben niet overlaten aan gemeenten als die niet akkoord zijn", zegt Leijten.

Ze wil snel een debat met Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl