NOS NieuwsAangepast

NSA spioneert ook offline

Je computer loskoppelen van het internet, is geen garantie meer dat je uit de handen blijft van buitenlandse inlichtingendiensten.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan namelijk ook informatie van computers halen die niet verbonden zijn met het web. Dat meldt The New York Times, op basis van uitgelekte documenten van de NSA, computerexperts en Amerikaanse functionarissen.

Radiogolven

De inlichtingendienst zou een techniek hebben ontwikkeld die gebruikmaakt van een geheim kanaal in radiogolven. Die golven kunnen worden verstuurd vanuit een printplaat of een usb-apparaatje, dat op de computer is aangesloten.

De geheime dienst zou vervolgens via een tussenstation, dat ruim een kilometer verderop staat, bij de gegevens op de computer kunnen.

De belangrijkste doelen zijn volgens The New York Times het Chinese en Russische leger, de Mexicaanse politie en drugskartels en handelsorganisaties binnen van de Europese Unie.

Spyware

Er is maar weinig over de techniek bekend, die sinds 2008 zou bestaan. Wel lijkt het erop dat het 'afluisterapparaat' eerst door een handlanger van de NSA moet worden ingevoerd. Volgens The New York Times kan het ook zijn dat computerfabrikanten de afluistertechniek hebben toegevoegd aan sommige apparaten.

Er is volgens de krant geen bewijs dat de NSA de techniek binnen de Verenigde Staten gebruikt. De NSA zegt dat de methode defensief worden gebruikt, als middel tegen buitenlandse cyberaanvallen.

Wereldwijd hebben Amerikaanse inlichtingendiensten spyware geïnstalleerd op ongeveer 100.000 computers. Het is onduidelijk of daar ook apparaten bij zitten, die zijn geïnfecteerd met de 'offline-afluisterapparatuur'.

NRC Handelsblad publiceerde eind november een wereldkaart waarop te zien is waar de VS vooral afluistersoftware heeft geïnstalleerd op computers. Dat gebeurt soms met toestemming van de lokale autoriteiten, maar lang niet altijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl