Alles op alles tegen jeugdbendes
De aanpak van criminele jeugdgroepen is al sinds 2010 een prioriteit van het kabinet. In Den Haag zijn vanochtend elf leden van een jeugdbende opgepakt. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil er alles aan doen om de overlast in wijken door deze jeugdbendes te verminderen.
De criminele jongeren maken zich bijvoorbeeld schuldig aan inbraken, geweld, drugshandel en vernieling. De meeste leden zijn tussen de 18 en 24 jaar oud. De ambitieuze doelstelling van het kabinet was om in twee jaar tijd alle 89 criminele jeugdgroepen in Nederland aan te pakken. Maar is dat ook gelukt?
Speciale aanpak
Het aantal jeugdbendes is in de afgelopen drie jaar wel fors verminderd, maar helemaal opgelost is het probleem nog niet. Van de 89 criminele jeugdgroepen in 2010 waren er in november vorig jaar nog 17 over. Sinds de speciale aanpak zijn er 7000 strafzaken begonnen tegen individuele leden van jeugdbendes.
Dat betekent niet dat alle groepen die niet meer crimineel zijn, ook helemaal opgedoekt zijn. Sommige groepen zijn voor de statistieken slechts verplaatst naar een lichtere categorie, bijvoorbeeld 'hinderlijk' of 'overlastgevend'.
Nieuwe bendes
Maar in april van vorig jaar was het beeld nog behoorlijk anders. Toen schreef minister Opstelten aan de Tweede Kamer dat er 45 jeugdbendes waren verdwenen, maar dat er ook 34 waren bijgekomen. Na die tijd heeft de minister wel meer mensen beschikbaar gesteld om de groepen aan te pakken.
De regio Den Haag is een van de gebieden waar jeugdcriminaliteit het vaakst voorkomt. Ook Gelderland en Utrecht hebben meer jeugdbendes dan in de rest van het land. Dat staat in een adviesrapport uit 2012 aan de overheid (.pdf).
Lokale aanpak
Den Haag probeert het probleem op te lossen met een totaalaanpak; dat betekent onder meer toezicht op bepaalde 'hotspots', samenwerken met burgers en meer surveillance door agenten. In Gelderland zijn vorig jaar nog verschillende bendes opgerold, onder meer in Culemborg en Westervoort.