Weer ingreep bij Turkse politie
De Turkse regering heeft opnieuw hard ingegrepen bij de politie. De tweede man van de nationale politie en zo'n vijftien politiechefs in steden zijn overgeplaatst.
De Turkse politie en justitie zijn bezig met een groot corruptieonderzoek. Het onderzoek richt zich onder meer op de zonen van enkele ministers, ambtenaren en een invloedrijke zakenman die banden heeft met premier Erdogan.
Het onderzoek heeft geleid tot het vertrek van drie ministers. Erdogan was daardoor gedwongen om zijn kabinet volledig om te gooien. Volgens de Turkse premier is sprake van een "smerig complot" tegen zijn regering.
Verkeerspolitie
Onder anderen de politiechefs in de steden Ankara, Adana en Diyarbakir, in Koerdisch gebied, zijn opgeroepen om zich te melden voor een overplaatsing.
Gisteren kregen 350 politiemedewerkers in Ankara al te horen dat ze hun functie moeten opgeven en elders zullen worden ingezet. Velen zouden worden overgeplaatst naar de verkeerspolitie of naar posten buiten de steden. Ook in de periode ervoor zijn tientallen agenten ontslagen of overgeplaatst.
Gülen-beweging
Volgens deskundigen is er een felle machtsstrijd gaande tussen Erdogan en de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap in de VS woont. Ook binnen de AK-partij van Erdogan zou daardoor verdeeldheid zijn ontstaan.
Gülen was jarenlang een bondgenoot van Erdogan en hielp hem aan meerdere verkiezingsoverwinningen. De relatie zou zijn verslechterd na het harde ingrijpen door de politie bij het protest in het Gezi-park, vorig jaar zomer. Ook een besluit om particuliere scholen te sluiten, viel slecht bij Gülen. De beweging van Gülen heeft duizenden scholen in het land.
Verkiezingen
De Europese Unie heeft de Turkse regering opgeroepen zich neutraal op te stellen in het corruptieonderzoek.
In Turkije zijn in maart belangrijke lokale verkiezingen. Deze zomer zijn er presidentsverkiezingen.