NOS NieuwsAangepast

"Ontwapening Syrië ongeëvenaard"

"Ik houd mijn hoofd koel en kijk van dag tot dag." Sigrid Kaag is namens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor het vernietigen van chemische wapens uit Syrië. Het eerste schip met chemische wapens is gisteravond vertrokken uit Syrië, en wacht op zee op een volgend schip.

Hoeveel transporten zijn er?

"Dit is de eerste lading. Binnenkort zal een aantal transporten naar Latakia (Syrische havenplaats, red.) plaatsvinden. Een Deens schip komt met enige regelmaat terug om die ladingen wapens in te schepen. Als dat proces is afgerond, worden de wapens aan boord van een Amerikaans schip vernietigd."

Bent u opgelucht?

"Nee. Dat zou betekenen dat ik eerst ongerust was. Ik houd mijn hoofd koel en kijk van dag tot dag, van week tot week hoe we zoveel mogelijk werk kunnen verrichten en hoe we het beste de verificatie kunnen doen. We doen heel veel inspecties. Er is altijd een zorg over de veiligheidssituatie en er zijn altijd dingen die mis kunnen gaan, maar ongerust was ik niet. We moeten gewoon blijven opletten dat alles goed blijft verlopen."

U praat vanmiddag de VN-Veiligheidsraad bij. Wat gaat u zeggen?

"De vergadering met de leden van de Veiligheidsraad is besloten. Zij stellen het niet op prijs als ik mijn boodschap nu al publiek maak. Maar ik denk dat hun verwachting is dat we voortgang boeken en voortgang kunnen blijven boeken. Dat is een verwachting aan alle partijen, met name aan de regering van de Syrische Arabische Republiek."

Hoe gevaarlijk is uw missie?

"Dit is ongeëvenaard. Er is nog nooit een chemisch wapenprogramma vernietigd ten tijde van oorlog, zeker niet op deze manier. Voor alle internationale stafleden, van de OPCW en de VN, bestaat het risico dat dat je tussen gevechten komt te zitten. Er zijn extreme groeperingen actief in Syrië. Die zijn niet allemaal vrienden van de VN. Er zijn overal veel gevaren. Vanuit ons perspectief is dit een van de gevaarlijkste operaties die we hebben gedaan."

Gaat u ook zelf weer naar Syrië?

"Ik ben er met grote regelmaat. Dat verwachten ze ook van mij. Ik moet altijd benadrukken dat we dit doen voor de bevolking van Syrië en voor de regio. We beseffen dat dit uiteindelijk een bescheiden bijdrage is aan vrede en veiligheid. We hopen dat in alle andere sporen ook voortgang kan worden geboekt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl