NOS NieuwsAangepast

NSA ontwikkelt supercomputer

De Amerikaanse geheime dienst NSA werkt aan een supercomputer die in staat is om vrijwel alle bestaande beveiligingsmethoden te kraken. Dat schrijft The Washington Post op basis van stukken van oud-NSA-medewerker Edward Snowden. Volgens de krant boekt de NSA gestaag vooruitgang maar is een doorbraak op korte termijn onwaarschijnlijk.

De zogeheten kwantumcomputer kan veel sneller rekenen dan de huidige computers. Het apparaat zou bijvoorbeeld de versleuteling van bankgegevens, medische data en staatsgeheimen kunnen breken.

Het project maakt deel uit van een onderzoeksprogramma waarmee zo'n 80 miljoen dollar is gemoeid en draagt de titel 'Penetrating Hard Targets'. Het werk gebeurt grotendeels in een laboratorium in College Park, in de staat Maryland.

Concurrentie

Hoogleraar Scott Aaronson, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), zegt in The Washington Post dat het onwaarschijnlijk is dat de NSA veel verder is dan andere partijen. De Europese Unie en Zwitserland zouden door de NSA gezien worden als geduchte concurrenten bij de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

In oktober 2013 werd bekend dat ook Nederland investeert in zo'n supercomputer. Het project staat onder leiding van de TU Delft en wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en de overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl