Herman Pieter de Boer overleden
Schrijver, liedjesschrijver en journalist Herman Pieter de Boer (85) is kort na middernacht in Eindhoven overleden.Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was al geruime tijd ziek.
Herman Pieter de Boer laat een omvangrijk oeuvre achter, dat bestaat uit verhalen, gedichten, columns, romans, hoorspelen en liedteksten.
Hij vertaalde onder meer 'Laat me' voor Ramses Shaffy. De liedjes van Herman Pieter de Boer haalden vaak de hitlijsten.
Kinderen voor kinderen
Van zijn hand waren ook verschillende liedjes uit de VARA-programmaserie Kinderen voor Kinderen. 'Op een onbewoond eiland ' en 'Ik heb zo waanzinnig gedroomd' waren hits uit de eerste series. Herman Pieter de Boer kreeg verschillende prijzen, waaronder een Gouden Harp in 2002, en werd koninklijk onderscheiden.
Recent werk was 'Maar vanavond' van Gerard Joling uit 2007. Ver daarvoor al schreef hij bijvoorbeeld 'Annabel' en 'Thuis ben' voor Hans de Booij en liedjes als 'Visite' en 'Maar ja' voor zijn toenmalige partner Lenny Kuhr.
Plattelandsleven
Tot zijn bekendste boeken horen 'De vrouw in het maanlicht' en 'Het herenhotel'. Hij sprak zelf van "zonderlinge" verhalen, die vaak een mystieke en soms erotische ondertoon hebben.
Een tijdlang werd De Boer geïnspireerd door het plattelandsleven. Werk uit die periode wordt omschreven als boers of kluchtig, critici vonden dat het weinig literaire diepgang had.
De Boer combineerde een bondige, heldere stijl met een vaak onverwachte verhaallijn. Volgens De Boer schrikt een lezer niet van een onvoorspelbaar verhaal, als maar duidelijk is wat er staat.
Gebarenboek
Zeker in het begin was De Boer wars van 'barokke' beschrijvingen. Ook vond hij aanvankelijk dat een schrijver niet moest vermelden wat een personage dacht of voelde. Gedachten en gevoelens zijn daarvoor te complex, het verhaal maakt wel duidelijk wat er in een personage omgaat, zo vond hij.
Een opmerkelijk project dat daarbij past was ook het 'Gebarenboek' dat Herman Pieter de Boer maakte met tekenaar Pat Andrea. Daarin worden gebaren afgebeeld waarmee Nederlanders gedachten of gevoelens uitdrukken of kracht bij zetten.