NOS NieuwsAangepast

Loo koopt unieke kom Willem III

Paleis Het Loo heeft een unieke kom gekocht die van koning-stadhouder Willem III is geweest. Het is een vergulde zilveren 'porringer' uit 1680 met een bijbehorend dienblad.

De aanwinst is bijzonder omdat veel van het zilver van Willem III verloren is gegaan. Het werd verdeeld over zijn erfgenamen of simpelweg omgesmolten.

Pap

Porringers waren oorspronkelijk bedoeld om pap uit te serveren, maar later werd het tafelgoed gebruikt om mee te pronken. Dit 20 centimeter hoge exemplaar heeft een deksel en twee oren, en is voorzien het gegraveerde wapen van Willem III.

Willem III was behalve stadhouder van Nederland ook koning van Engeland en Ierland, door zijn huwelijk met de Britse koningin Mary II. De kom is gemaakt in Nederland, maar bevond zich in Engeland toen Willem daar in 1702 overleed.

Ontdekt

De stukken bleven lang in handen van adellijke families, maar kwamen halverwege de 20ste eeuw in de kunsthandel terecht. Het Loo ontdekte de porringer recentelijk bij een veiling van Sotheby's in Londen.

"Het is bijzonder dat noch Paleis Het Loo, noch andere grote Nederlandse musea door handelaren zijn benaderd", zegt een woordvoerder. "Het Loo heeft het stuk zelf opgemerkt door de aanwezige wetenschappelijke kennis."

De porringer komt vanaf 24 december in de vestibule van het paleis te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl