Nelson Mandela (95) overleden
In Zuid-Afrika is Nelson Mandela overleden. Hij is 95 jaar geworden. Zijn dood werd donderdag 5 december om 22.43 uur bekendgemaakt door president Zuma. Hij was rond 19.50 uur overleden.
Hij noemde Mandela de grootste zoon van het land. "We zagen veel van onszelf in hem terug."
De oud-president krijgt een staatsbegrafenis, wanneer is nog onduidelijk. Morgen gaan de vlaggen in Zuid-Afrika halfstok, tot en met de dag van de begrafenis.
Hele dag al geruchten
De hele dag waren er al geruchten dat de gezondheid van de oud-president sterk achteruit ging. Zijn familie kwam bij elkaar in het huis van Mandela in Johannesburg.
Afgelopen zomer ging het ook al slecht met Mandela. Hij werd in juni opgenomen met longklachten. Mandela herstelde deels en kon naar huis.
Boegbeeld van apartheidsbeweging
Mandela was het boegbeeld van de strijd tegen de apartheid. Als advocaat verzette hij zich in eerste instantie geweldloos tegen de racistische wetten van de blanken.
Na het bloedbad in Sharpeville in 1960 kwam hij tot de conclusie dat gewapende strijd nodig is. Zijn beweging, het ANC, werd verboden en in 1962 werd Mandela tot levenslang veroordeeld. Hij zat bijna dertig jaar vast, onder meer op Robbeneiland voor de kust van Kaapstad.
Aan het eind van de jaren 80 begon het apartheidssysteem te wankelen. De blanke president De Klerk liet Mandela in 1990 vrij. Daarna werkten De Klerk en Mandela samen aan de afschaffing van de apartheid en de vorming van een multiraciaal Zuid-Afrika.
Nobelprijs voor de vrede
Drie jaar later kregen Mandela en De Klerk de Nobelprijs voor de Vrede. In 1994 werd Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, een functie die hij vijf jaar lang bekleedde.
Hij oogstte veel bewondering voor de manier waarop hij blank en zwart met elkaar probeerde te verzoenen, en de zwarte bevolkingsgroepen onderling.
Na zijn presidentschap zette Mandela zich onder meer in voor de strijd tegen aids en bemiddelde hij bij conflicten. Mandela had groot gezag en gold als iemand die boven de partijen stond, waardoor hij voor bijna alle partijen aanvaardbaar was als bemiddelaar.