NOS NieuwsAangepast

Werkstraf geëist tegen Offermanns

Het Openbaar Ministerie heeft 120 uur werkstraf of 60 dagen hechtenis geëist tegen de ex-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns. Volgens het OM heeft Offermanns (VVD) meegewerkt aan het schenden van het ambtsgeheim door vertrouwelijke informatie te ontvangen van de voormalige Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey.

Van Rey speelde vragen en casussen door die de selectiecommissie voor het burgemeesterschap van Roermond aan Offermanns zou voorleggen. Offermanns had namelijk eerder de kandidatuur van Van Rey voor de Gedeputeerde Staten van Limburg gesteund, zegt het OM.

Telefoontaps

De kwestie van het lekken van vertrouwelijke informatie door Van Rey is een bijvangst in een veel omvangrijker onderzoek door de rijksrecherche naar Van Rey. Het OM verdenkt hem onder meer van ambtelijke corruptie en witwassen.

Het onderzoek startte in juli 2012. Onder meer de telefoons Van Rey werden getapt. Daardoor ontdekte het OM dat Van Rey Offermanns vertrouwelijke informatie uit de selectiecommissie doorspeelde.

Niet verwonderlijk

Door deze informatie te ontvangen, heeft Offermanns meegewerkt aan het schenden van het ambtsgeheim door Van Rey en is de selectiecommissie opgelicht, stelt het OM.

Volgens Offermanns is het niet verwonderlijk dat hij met Van Rey over zijn kandidatuur voor Roermond heeft gesproken. Hij had intensief contact met Van Rey, omdat hij naast burgemeester ook voorzitter van de VVD in Limburg was, vertelde Offermanns in de rechtbank.

Ontkenning

De geheimhouding van een selectiecommissie betreft volgens Offermanns vooral de namen van de kandidaten. "Er wordt gesuggereerd dat ik Van Rey omgekocht zou hebben om burgemeester van Roermond te worden. Dat is niet gebeurd", zegt Offermanns.

Volgens hem was de informatie die Van Rey met hem deelde van algemene aard. "Ik had niet het besef dat er staatsgeheimen gedeeld werden."

"Gebeurt overal"

Uit de afgeluisterde telefoongesprekken die in de rechtszaal zijn afgespeeld, blijkt echter dat Van Rey uitgebreid de casussen verklapte die de selectiecommissie aan Offermanns wilde voorleggen, met de daarbij gewenste gedetailleerde antwoorden.

Volgens Offermanns is wat gebeurd in Roermond niet uitzonderlijk. "Dit gebeurt in heel Nederland."

Marionet

Het Openbaar Ministerie zei in de rechtszaal dat als de benoeming van Offermanns door was gegaan, Roermond een burgemeester had gekregen die niet boven de partijen had gestaan.

Volgens het OM had Van Rey Offermanns in de zak gehad. "Hij was een marionet geworden", zei de officier van justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl