Prins vroeg om onderzoek De Roy
Prins Bernhard heeft in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) gevraagd een onderzoek te beginnen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, de toenmalige partner van zijn kleindochter prinses Margarita. Dat blijkt uit een brief van premier Rutte aan de Tweede Kamer.
Volgens Rutte werd prins Bernhard beveiligd door de DKDB en verkeerde hij in de positie om de dienst om informatie te vragen. En ook om van de dienst informatie te ontvangen over veiligheidsrisico's.
"DKDB bevoegd"
De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn brief. Uit het onderzoek naar de Roy van Zuydewijn bleek vervolgens dat er geen veiligheidsrisico's waren.
De Roy van Zuydewijn leerde Margarita in 1998 kennen en was van 2001 tot 2006 met haar getrouwd. Hij beweert dat hij sinds 2000 door de Oranjes is genegeerd en geschoffeerd.
Ouders en zussen
Vorige week schreef het weekblad de Groene Amsterdammer dat de inlichtingendiensten ook de ouders en zussen van De Roy van Zuydewijn hebben gevolgd. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk document in handen van het weekblad.
SP, D66 en Groen Links stelden daarop opnieuw vragen aan premier Rutte over dit document.
Eerder dit jaar stelden de partijen ook al vragen aan Rutte. Dat ging toen over de betrokkenheid van prins Bernhard.
De SP wil van Rutte weten of het klopt dat prins Bernhard het initiatief heeft genomen tot het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn.
Opsteker
"Uit de brief lees ik ook dat het kabinet, in ieder geval de minister van Justitie, van niets wist", aldus SP-Kamerlid Van Raak. Hij noemt het een opsteker voor de ex-man van Margarita. Of er een schadevergoeding moet komen, is aan de rechter, zegt Van Raak. Ook D66 wil opheldering van de premier.
Morgen komt de kwestie in de Tweede Kamer aan de orde.