NOS NieuwsAangepast

Eis van 6 jaar tegen Jansen Steur

Tegen oud-neuroloog Jansen Steur is een gevangenisstraf geëist van 6 jaar. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, het vervalsen van recepten, diefstal en het verduisteren van onderzoeksgeld.

Het OM wil hem bovendien snel laten vastzetten, omdat gevreesd wordt dat hij vlucht. Er is geen beroepsverbod tegen Jansen Steur geëist omdat ervan wordt uitgegaan dat hij in Nederland niet meer als arts aan het werk komt.

Het OM acht bewezen dat de oud-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente in Enschede opzettelijk foute diagnoses heeft gesteld. Volgens de officier van justitie hield Jansen Steur zich niet aan de protocollen en richtlijnen, waardoor hij onder meer bij zeven mensen onterecht de ziekte van Alzheimer constateerde.

Verder hield de arts volgens het OM uitslagen achter voor patiënten en weigerde hij zijn diagnoses te veranderen als bleek dat die niet klopten. Als hij al twijfelde over een diagnose, dan zei hij dat niet tegen de patiënt. Daardoor bleven mensen langdurig medicijnen slikken die ze niet nodig hadden en kregen ze last van ernstige bijwerkingen, zoals depressies.

Hoge eis

De advocaat van Jansen Steur noemt de strafeis "hoog" en de motivering "mager". "Er is vandaag heel lang gesproken over de feiten, maar de hoogte van de straf doet de officier in twee zinnen af", zegt advocaat Van Gaal. Ook vindt hij dat het OM de wet nogal oprekt door het psychisch letsel van patiënten als zwaar lichamelijk letsel te kwalificeren. Bovendien is volgens hem niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen het handelen van Jansen Steur en de gevolgen voor de patiënten.

Opgelucht

Volgens letselschadejurist Yme Drost, die oud-patiënten bijstaat, waren zijn cliënten opgelucht na het horen van de strafeis. De vrouw van zo'n ex-patiënt zegt: "Voor mij is de erkenning van wat hij ons heeft aangedaan door het OM het belangrijkste. Daar heb ik dertien jaar op gewacht. Over de hoogte van de eis heb ik nog niet eens nagedacht."

Eerder vandaag werd het psychologisch rapport over Jansen Steur behandeld. Daaruit bleek dat deskundigen hem verminderd toerekeningsvatbaar achten. Volgens hen heeft Jansen Steur onder meer een overheersende narcistische stoornis. Ook is de kans op herhaling aanwezig.

Volgens de deskundigen heeft de medicijnverslaving van Jansen Steur geleid tot verkeerde diagnoses. Hij was tussen 1999 en 2004 verslaafd aan medicijnen. Op het hoogtepunt van zijn verslaving slikte de oud-neuroloog acht slaaptabletten op een dag.

Zelfmoord

Eerder in het proces werden ook oud-patiënten en hun familieleden aan het woord gelaten. De verkeerde diagnoses hebben vaak grote gevolgen voor hen gehad. Een patiënte pleegde zelfmoord en een andere eindigde in een rolstoel. Anderen raakten hun baan of huis kwijt of hun huwelijk liep door psychische problemen op de klippen.

De uitspraak wordt in februari verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl