NOS NieuwsAangepast

Zes vragen over de Nuvaring

Het anticonceptiemiddel zou trombose veroorzaken | ANP

Trombose, longembolieën en herseninfarcten. Volgens 2000 gebruikers van het anticonceptiemiddel Nuvaring kan je dat krijgen na het inbrengen van de ring. Er zouden zelfs vrouwen aan zijn overleden. In de VS zijn nu schadeclaims ingediend tegen het farmaceutisch concern MSD. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Zes vragen over de Nuvaring:

Hoe gevaarlijk is de Nuvaring?

Als je kiest voor de Nuvaring als anticonceptiemiddel loop je een hoger risico op trombose dan strikt noodzakelijk is. Wat dat dan precies betekent? Elk jaar krijgen gemiddeld 6 á 7 op de 10.000 Nuvaring-gebruikers trombose. Hoeveel is dat, 6 á 7 op de 10.000? Ter vergelijking: bij 'derde- en vierdegeneratie'-anticonceptiepillen ligt dat cijfer even hoog: 6 tot 7 op de 10.000 slikkers van die pillen krijgen trombose. Bij de 'tweede generatiepillen' ligt het cijfer iets lager: 3 tot 4 trombosegevallen op 10.000 gebruiksters. Zonder pil krijgt jaarlijks 1 op de 10.000 vrouwen trombose. Lees hier tot welke generatie jouw pil behoort.

Moet ik nu stoppen met de Nuvaring?

Direct stoppen is wat overdreven. Wel handig is om even met je huisarts te overleggen, zegt onze redacteur Gezondheid Rinke van den Brink. "Je moet je afvragen waarom je een anticonceptiemiddel gebruikt met een (iets) verhoogd risico op trombose. Als je bijvoorbeeld geen last hebt van bijwerkingen van de traditionele anticonceptiepil, dan zou je ervoor kunnen kiezen over te stappen op een tweedegeneratiepil. Daarmee loop je nu eenmaal net wat minder risico op trombose."

Waarom zou je de Nuvaring gebruiken?

70.000 Nederlandse vrouwen gebruiken de Nuvaring. Waarom? Denk onder andere aan:

Je hoeft niet iedere dag te denken aan het slikken van de pil.Je hebt last van eventuele bijwerkingen van de anticonceptiepil.Je vindt het verhoogde risico op trombose verwaarloosbaar.Je denkt dat er minder hormonen in de Nuvaring zitten, dan in de pil.

Maar dat laatste, over die hormonen, dat is toch zo?

Nou, niet helemaal. Er zit minder van het hormoon oestrogeen in de Nuvaring dan in andere anticonceptie. Maar dat zegt niets, zegt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal vandaag in de Volkskrant. "Wat relevant is, is de hoeveelheid hormonen die in het bloed wordt opgenomen. Daarover zijn geen vergelijkende onderzoeken bekend."

Waarom schrijft de huisarts een anticonceptiemiddel met verhoogd risico voor?

Volgens de richtlijn anticonceptie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een traditionele pil van de tweede generatie altijd de voorkeur. Toch gebruiken 70.000 vrouwen in Nederland de Nuvaring. Huisartsen (en gynaecologen) lijken niet altijd op de hoogte van de verhoogde tromboserisico's. Volgens een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) komt dat door de invloedrijke lobby van fabrikant van de Nuvaring. Tegen de Volkskrant: "Als een fabrikant zijn verhaal zo sterk verkoopt, zijn wij als NHG daar niet altijd tegen opgewassen."

Hoeveel mensen gebruiken de Nuvaring?

In dit grafiekje kun je zien hoeveel de Nuvaring gebruikt wordt ten opzichte van andere middelen.

.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl