Bonussen bankiers maximaal 20%
Minister Dijsselbloem wil dat bonussen van banken niet hoger zijn dan 20 procent van het vaste salaris. Hij vindt dat de regels voor de financiële sector verder moeten worden aangescherpt. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij dat "perverse prikkels" zoals hoge beloningen en bonussen wereldwijd worden gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis. Daarom wil hij een strengere aanpak dan in Europa is afgesproken.
Iedereen
Het plafond van 20 % geldt in principe voor iedereen die in de Nederlandse financiële sector werkt, ook in het buitenland. In incidentele gevallen is afwijking mogelijk. Ook voor mensen die hoofdzakelijk in het buitenland werken, zijn wel hogere bonussen mogelijk.
Dijsselbloem wil ook strengere voorwaarden aan vertrekvergoedingen. Bij een vrijwillig vertrek is zo'n vergoeding helemaal uitgesloten en in andere gevallen mogen bestuurders niet meer krijgen dan maximaal één jaarsalaris. Ook komt er een verbod op "gegarandeerde bonussen". Dijsselbloem hoopt dat de nieuwe regels in 2015 ingaan.
NVB
De Nederlandse Vereniging van Banken ziet niets in een Nederlands beloningsbeleid, dat afwijkt van de Europese afspraken. Volgens de banken zijn aparte regels voor Nederlandse banken ook niet nodig: maar 2 procent van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland krijgt een variabele beloning van 20 % of meer, zegt de NVB. De vereniging benadrukt verder dat de Nederlandse banken al hard werken aan verbetering van cultuur en gedrag, onder meer door de bankierseed voor alle medewerkers. "Aparte regels zetten Nederlandse banken op achterstand binnen Europa."
ING
ING verwacht dat het moeilijk wordt om specialistisch personeel aan te trekken onder de nieuwe regels. De bank heeft 65 duizend medewerkers, waarvan ruim 45 duizend in het buitenland. Volgens een woordvoerder loopt ING in het buitenland al voorop met het matigen van de beloningen en dan is het niet verstandig om nog verder voor de troepen uit te lopen. In de Verenigde Staten geldt bijvoorbeeld geen plafond.